Mikko Somersalmi: Hyppy liikkuvaan junaan

05.10.16

Aloitin RAKLIn teknisenä johtajana kolme viikkoa sitten. Täysi tohinahan täällä RAKLIssa oli päällä ja pääsin hyppäämään niin sanotusti liikkuvan junan kyytiin. Viimeiset viikot ovat kulkeneet todella nopeasti uuteen vastuualueeseeni perehtyessä.

Jonkinlainen käsitys RAKLIn toiminnasta minulla oli edellisen työnantajani LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon kautta oltuani RAKLIn tilaisuuksissa ja klinikoissa mukana hakemassa uutta tietoa ja ymmärrystä useamman vuoden aikana. RAKLIssa näkökulma on itsestään selvästi paljon laajempi kuin yksittäisen toimijan kannalta asioita tarkastellessa, ja siksi innokkaasti pyrin oppimaan laajan jäsenkunnan tarpeita ja toiveita. Paljon on uusia kasvoja ja tahoja tullutkin tutuksi tässä ensimmäisten viikkojen aikana.

Näiden ensimmäisten viikkojen aikana olen konkreettisesti havainnut, miten paljon erityisen hienoja asioita on meneillään vastuualueellani ja RAKLIn toimintakentässä ylipäätänsä: rakentamisen laatupilotit, integroidut projektitoimitukset, harmaan talouden torjunta, energiatehokkuus, lähes nolla energiarakentamisen asetuskokonaisuus, KIRA-digi, vastuullisuuden merkitys kiinteistö- ja rakentamisalla ja monia muita. Näihin on mukava sukeltaa syvemmälle tulevina kuukausina.

Olen aina ajatellut olevani rakentaja monessakin mielessä. On aina ollut parempi ja luontevampaa etsiä ratkaisuja kuin lukkiutua poteroihin ja vanhojen asioiden toistoon. Ensimmäisten viikkojen tapaamisten perusteella olen ilokseni havainnut olevani paljolti saman mielisten joukossa. Erittäin hyvää ja rakentavaa yhteistyötä löytyy kiinteistö- ja rakennusalan ja siihen liittyvien eri tahojen kesken. Avointa yhteistyön ilmapiiriä ja parhaiden käytäntöjen jakamista tukevat myös RAKLIn ja yhteistyökumppaneiden erilaiset foorumit esimerkiksi rakentamisen laatuun, harmaan talouden torjuntaan ja energiatehokkuussopimuksiin liittyen.

On meidän kaikkien etu, että KIRA-ala vastaa muuttuvan maailman vaatimuksiin parhaalla mahdollisella tavalla. Uskon, että monipuolisesta teknistaloudellisesta kokemuksestani KIRA-alan eri sektoreilta on paljon hyötyä RAKLIn jäsenille tämän tavoitteen saavuttamisessa. Esimerkiksi KIRA-digi hankkeen myötä ajatukset ovat palanneet ihan työuran alkuaikoihin, kun olin Teklassa tekemisissä rakennetun ympäristön suunnittelu- ja hallinnointiohjelmien kanssa.

Paljon mahdollisuuksia ja haasteita on kyllä edessä. Rakennettu ympäristö on murroksessa, jonka syyt ja vaikutukset näkyvät hyvin RAKLIn strategiassa ja sen pohjana olevassa murroskartassa, ja tuntuvat jäsenten toiminnassa. Hyviä ratkaisuja ja ratkaisunaihioita on kuitenkin kehitteillä ja meillä on paljon osaamista alalla. Jakakaamme parhaita käytäntöjä alan yhteisen kehityksen hyväksi!

Innolla syvennyn siis haasteisiin ja rakentamisen parhaiden käytäntöjen levittämiseen ja edistämiseen sekä työpaikalla että konkreettisesti kotona Kirkkonummen Sundsbergissä, jossa omakotitaloprojekti on viimeistelyä vaille valmis. Kotona pitäisi vielä saada ne kuuluisat listat paikalleen. Alalla riittää tekemistä muutaman vähän isomman projektin kanssa.

Tapaamisiin siis RAKLIn ja yhteistyöverkostojen tilaisuuksissa! Tehdään yhdessä tulevaisuuden vastuullinen rakennettu ympäristö.

Mikko Somersalmi
Tekninen johtaja

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: