Aija Tasa: Tasapainoilua vuokra-asuntomarkkinoilla

01.04.16

RAKLIn kevään vuokra-asuntobarometri on julkaistu. Suuri kysyntä näkyy asiantuntijoiden arvioissa, joiden mukaan uusia koteja rakennetaan tulevankin vuoden kuluessa kasvukeskuksiin runsaasti. Uutta vastauksissa on se, että vuokrien nousun arvioidaan hidastuvan hieman, vaikka se vielä etenkin pääkaupunkiseudulla toki jatkuu. Realiteetit ja maksukyky tulevat kuitenkin heikossa taloustilanteessa vastaan, minkä vuoksi uusia tapoja edullisempaan rakentamiseen ja kiinteistöjen ylläpitoon tarvitaan kipeästi.

Vuokra-asuntobarometrin vastaajien mukaan paras keino lisätä kohtuuhintaista asuntotarjontaa on tonttien saatavuuden parantaminen. Avovastauksissa toivotaan lisää tehoa kaavoitukseen. Myös normien ja määräysten keventäminen, monipuoliset aluerakentamismallit ja infrastruktuurin kehittäminen, maankäyttömaksujen kohtuullistaminen sekä käynnistysavustukset mainittiin keinoina kustannusyhtälön ratkaisemiseksi.

Näiden asioiden parantamiseksi RAKLIssa tehdään koko ajan töitä. Lakimiehemme Johanna Aho on esimerkiksi mukana ympäristöministeriön Kaavoituksen ja rakentamisen lupakäytäntöjen sujuvoittaminen -työryhmässä, joka etsii keinot hallitusohjelman kirjausten toimeenpanemiseksi. Itse käyn jatkuvasti keskustelua asuntopoliittisten päättäjien kanssa, ja välitän heille jäsentemme näkemyksiä toimivamman asuntomarkkinan edellytyksistä. Tällä hetkellä agendalla on muun muassa pitkään keskustelussa olleen lyhyen korkotukimallin käyttöön saaminen sekä yleishyödyllisyyslainsäädännön kiristysesitys, jota ei mielestäni pidä antaa eduskunnalle sen sisältöisenä kuin se lausunnolla oli.

Demografiset muutokset, kaupungistuminen ja maahanmuutto tuovat lisää asukkaita kasvukeskuksiin, mutta toisaalta taloudelliset haasteet hidastavat kasvua. Vuokra-asuntomarkkinoilla tasapainoillaan tilanteessa, jossa tarjontaa, tuotantoa ja kysyntää kyllä on, mutta ne eivät välttämättä kohtaa. Näin käy, kun asuntojen sijainti, hintataso tai ominaisuudet eivät vastaa asukkaiden tarpeita. Tarvitaan siis kysyntää ja tarpeita vastaavan tarjonnan lisäämistä sekä uusia tapoja rakentaa ja rahoittaa koteja eri tavalla kuin nyt, jotta tarpeisiin voidaan vastata paremmin. Kohtuuhintaisuutta pitää edistää monilla eri tavoilla, kuten alla olevassa kuvassa on esitetty.

Tiedote RAKLIn vuokra-asuntobarometrista

Aija Tasa

Kuva: kohtuuhintaisen asumisen elementit

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Tilaa elämälle

Kysymys:
Kuvassa kerrotaan, että valtion tukimallien on oltava aidosti kilpailukykyisiä; minkä kanssa kilpailukykyisiä?

- pe 1. huhtikuuta 2016 12.10.53