Erkki Aalto: Lähiökotien uudistamisessa hyviä mahdollisuuksia

21.08.15

Positiivista energiaa ja mielenkiintoista tietoa tulvi heti ensimmäisessä sessiossa, jonka teemana oli Lähiöiden suuri muutos – näkökulmia kestävään lähiökehittämiseen. Uusia eväitä kerrostalojen ja asuntojen uudistamiseen tarjonnut seminaari oli jatkoa Asuinalueiden kehittämisohjelman aiemmille erinomaisille tilaisuuksille.

Poimintana päivän ohjelmasta nostan esiin Tampereen teknillisen yliopiston Satu Huuhkan, Tapio Kaasalaisen ja Hanna Achrénin ansiokkaiden tutkimusten tuloksia, jotka saivat monet syttymään. Asuntoja on mahdollista muuttaa nykytarpeita vastaaviksi ja kiitos menneiden vuosikymmenten moduulirakentamisen, vieläpä kohtuu helposti. Tutkimusaineisto kattoi 8745 kerrostaloasuntoa, jotka ovat vuosilta 1968-1985.

Yksi keskeisistä havainnoista oli se, että kuusi eri asuntotyyppiä kattaa 65 prosenttia kaikista tuona ajanjaksona rakennetuista asunnoista. Tämä antaa erinomaista pohjaa tyyppiratkaisuihin pohjautuvalle asuntojen uudistamiselle tarpeita vastaaviksi sekä laadun ja tuottavuuden parantamiselle korjausrakentamisessa.

Satu Huuhka havainnollisti mahdollisuuksia esittelemällä toteutettuja ratkaisuja, joissa taloja ja asuntoja on uudistettu esimerkiksi lapsiperheille paremmin sopiviksi. Yksi mahdollisuus on vaikkapa siirtää keittiö olohuoneen yhteyteen avokeittiöksi. Näin saadaan yksi huone lisää, eli kaksiosta kehkeytyy kätevästi lapsiperheelle sopiva, nykyaikainen kolmio.

Satu Huuhka esitteli myös neliportaista esteettömyyden parantamismallia, jossa toimenpiteet on jaoteltu muun muassa sen mukaan, soveltuvatko ne asukkaan vai taloyhtiön tehtäviksi, ja toisaalta kustannusten suuruusluokan mukaan. Asiakkaiden on helppo arvioida havainnollisesti kuvattuja vaihtoehtoja. Ne tarjoavat samalla erinomaisen pohjan tuotteiden ja palvelujen systemaattiselle kehittämiselle. Asukkaiden ja kerrostalojen ikääntymisen myötä tämän merkitys on valtava.

Lähiöissä asuu toista miljoonaa suomalaista ja kuten olemme viime aikoina voineet monista lähteistä lukea, he todella viihtyvät kotikulmillaan. Toivon, että Mikkolassa aistimani ammattilaisten innostus pian realisoituu näiden keskeisten asuinalueiden uudistamisena yhä houkuttelevammiksi ja asuntokannaltaan paremmin toiveita vastaaviksi.

Erkki Aalto
Kehitysjohtaja

Lisää tietoa löytyy näistä linkeistä:

Tapio Kaasalainen & Satu Huuhka: Homogenous homes of Finland: ’standard’ flats in non-standardized blocks 
Tapio Kaasalainen: Ikääntyvät asunnot ja asukkaat – vaiheittaiset esteettömyysparannukset lähiökerrostaloissa 
Hanna Achrén: Asunnon julkinen huone – joustavuutta lähiöasumiseen