Marika Latvala: Iloista pöhinää lähiöihin – pieni pala positiivisuutta

10.06.16

On tullut aika taputella hetki itseään selkään ja olla ylpeä. Olen ylpeä Elinvoimaa lähiöihin -klinikan lopputuloksesta. Hyvin meni, vaikka itse sanonkin. Olen ylpeä kahdeksan askeleen kaupunkivetoisesta lähiöiden kehittämisen prosessista ja siihen liittyvistä yksinkertaisista työkaluista. Nyt ei pitäisi lähiöiden kehittäminen ainakaan teoriassa olla hankalaa. Askel kerrallaan vain rohkeasti eteenpäin ja menestys on taattu tai ainakin toivon niin. Erityisen ylpeä olen klinikan osallistujista ja heidän innokkuudestaan lähiöiden kehittämiseen. Turkulaiset, voitte olla ylpeitä itsestänne. Olette aplodinne ansainneet, vaikka nythän työ vasta alkaa.

Lähiöiden kehittäminen vaatii innokkuuden lisäksi pitkäjänteisyyttä, sitoutumista ja luultavasti kärsivällisyyttäkin. Kaikki ei tapahdu hetkessä ja osa suunnitelmista ei toteudu kuten oli ajateltu. Jotain hyvää saadaan varmasti aikaan heti tai viimeistään hetken päästä, kun vain maltetaan tehdä ja toteuttaa. Viestintä ja avoimuus nousevat arvoon arvaamattomaan, kun ollaan niinkin lähellä asukkaita kuin lähiöiden kehittämisessä ollaan. Kaikessa kehittämisessä tulee olla loppukäyttäjä mielessä, mutta lähiöiden kehittämisessä asukas on erityisen keskiössä. Viestimisen itse kehittämisestä, tulevista ja jo tehdyistä toimenpiteistä tulee olla aktiivista koko prosessin ajan, jotta ne joille tätä tehdään, tietävät missä mennään ja voivat siihen halutessaan vaikuttaakin.

Viestinnällä voidaan vaikuttaa moneen asiaan. Positiivinen viestintä nostaa alueen imagoa, vahvistaa sen identiteettiä ja lisää houkuttelevuutta. Negatiivinen latistaa tunnelman. Hyvä esimerkki on klinikalla esillä ollut Pansio-Pernon lähiö. Asukkaat itse viihtyvät alueella. Heidän mielestään alueessa on paljon potentiaalia, luonto on lähellä ja sillä on oma rouhea historiansa. Heille Pansio-Perno on koti. Ulkopuolinen saattaa taas mieltää alueen negatiivisessa valossa ja vetovoima niin uusille asukkaille kuin sijoittajille puuttuu. Asuminen Pansio-Pernossa lyö asukkaaseen helposti tietyn leiman ulkopuolisen silmin.

Klinikkatyöskentelyn tuloksena Turun kaupunki on ottanut yhdeksi kehitystoimenpiteekseen positiivisen imagon luomisen Pansio-Pernolle. He aikovat panostaa viestinnän suunnitelmallisuuteen ja moninaisuuteen. Lisäksi he haluavat kannustaa lähiön asukkaita itse viestimään alueestaan muille juuri niitä asioita, jotka tekevät Pansio-Pernosta heille rakkaan ja muille houkuttelevan paikan muuttaa asumaan tai tulla käymään. Pansio-Pernossa on luonnon ja historian lisäksi esimerkiksi uusi jalkapallokenttä, sinne on avattu juuri kaikille avoin oleskelupaikka ME-talo ja rantareittikin pääosin telakan täyttämälle rannalle löytyy. Uskoisin, että vanhaa lentomajakkaa kannattaa tulla katsomaan kauempaakin. Pöhinää siis löytyy ja tulee löytymään jatkossakin.

Me RAKLIssa pidämme pienestä pöhinästä, joten olemme mielellämme auttamassa sen luomisessa erityisesti kiinteistöjen ja kiinteistönomistajien näkökulmasta. Meille on ollut ilo prosessin kehittämisen ohella olla mukana ideoimassa Pansio-Pernosta entistä parempaa paikkaa asua ja elää. Osallistujien innostus ja usko tulevaan on tarttunut meihinkin. Viestimme tästä kaikesta omien kanaviemme kautta niin hyvin ja positiivisesti kuin voimme. Lopuksi toivon, että muutkin lähiökehittäjät inspiroituvat klinikan annista ja saavat omat lähiönsä kukoistuksen tielle. Helppoa homma ei tule olemaan, mutta innokas tekijäjoukko pääsee varmasti pitkälle.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: