Tilat käyttöön -klinikan tulosseminaari

15.02.2018

to 15.2.2018 klo 8.30-13.00
Tekniskan Salit, Eerikinkatu 2, Helsinki

Rakennettu ympäristö on resurssi, ja sen käyttö on kestävää kaupunkikehitystä. Tyhjä tila vuorostaan on infran vajaakäyttöä, luo turvatonta ja heikkolaatuista elinympäristöä ja aiheuttaa merkittäviä riskejä omistajalleen ja yhteiskunnalle. Resurssiviisaassa ja muutoskykyisessä kaupungissa alueiden ja kiinteistöjen käyttötarkoitusta voidaan uudistaa ketterästi – niin tilapäiseen kuin pysyvämmäksi tarkoitettuun käyttöön.

Tilat käyttöön -klinikkaan osallistuneet organisaatiot ovat lokakuusta 2017 lähtien kehittäneet yhdessä alueiden ja kiinteistöjen käyttötarkoituksen uudistamisprosesseja ja selkeyttäneet hankkeiden toteutuksen reunaehtoja.

Mitkä ovat onnistuneen käyttötarkoituksen uudistamisprosessin kulmakivet? Mitä pitää viedä kaavamuutoksen kautta, milloin lupamenettely on riittävä? Miten löydämme ketterimmät ratkaisut tyhjien tilojen käyttöönotolle? Ovatko tilapäiskäytön määräykset tarkoituksenmukaisia? Mitä kaupungin tulisi tehdä tyhjien tilojen käytön edistämiseksi, entä kiinteistönomistajan?

Seminaarissa esitellään klinikan tulokset kuntien ja kiinteistönomistajien käytäntöjen sekä konkreettisten tapausten valossa. Tapaukset ovat Mariankatu 23, Helsinki (kiinteistön käyttötarkoituksen uudistaminen), Otaniemi, Espoo (käyttötarkoituksen kehittäminen kampusalueella) ja Hiedanranta, Tampere (entisen teollisuusalueen kiinteistöjen tilapäiskäytön edistäminen).

Tulosseminaari on avoin kaikille rakennetun ympäristön kehittäjille. Se on maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumista 6.2.2018 mennessä.

Ohjelma


8.30
Kahvitarjoilu

9.00
Avaus

9.10
Klinikan tulokset

 • Klinikan lähtökohdat, toteutus ja tulokset
  Kimmo Kurunmäki, RAKLI
 • Klinikan tulokset kohteiden valossa: Mariankatu 23 Helsinki, Otaniemi Espoo, Hiedanranta Tampere
  Kiinteistönomistajat
 • Pysyvät ja tilapäiset käyttötarkoituksen muutokset kaupungin kehittäjinä – diplomityön tuloksia
  Julius Kulppi, TTY ja RAKLI
 • Keskustelua
 • Miten aiomme edistää käyttötarkoituksen laajentamiseen ja tilapäiskäyttöön liittyviä kysymyksiä? Klinikan tilaajien lyhyet kommentit ja lupaukset


10.45
Jaloittelua ja ajatustenvaihtoa

11.00
Tulosten jalkauttaminen: tyhjien tilojen käytön edistäminen nyt ja tulevaisuudessa

 • Tyhjien tilojen tuomat mahdollisuudet omistajalle sekä tulevalle käyttäjälle
  Anna-Maija Grandy, Ailecon
 • Mitä Espoo tekee, kun kaupungille tulee aloite käyttötarkoituksen uudistamiseksi? Periaatteita, käytäntöjä, toteutusesimerkkejä
  Torsti Hokkanen, Espoon kaupunki
 • Eteenpäin tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelulla. DAC-hanke
  Elina Alatalo, Tampereen yliopisto

11.45
Loppukeskustelu, jatkotoimet

12.00
Lounas

Lisätietoja: 
johtaja Kimmo Kurunmäki, 050 373 6144, kimmo.kurunmaki(at)rakli.fi

Paikka: Helsinki

Järjestäjä: RAKLI