Onnelanpolku

Klinikan osallistujasivut

Onnelanpolku-klinikan tavoitteena oli kehittää prosessi, jonka avulla saadaan rakennettua energiatehokas palveluasumiskiinteistö. Tarkastelun kohteena oli kiinteistön koko elinkaaren aikaisen energian käytön tehokkuus ja päästöttömyys. Tämä tavoite tuli saavuttaa aiheuttamatta merkittäviä lisäkustannuksia hankkeen investointiin ja käytön aikaisiin kustannuksiin. Klinikassa tarkasteltava kohde oli Lahdessa sijaitseva kolmen asuintalon muodostama kokonaisuus. 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa valmistuneet rakennukset olivat tulleet elinkaarensa päätepisteeseen ja odottivat joko täydellistä peruskorjausta tai purkamista.

Purettavien rakennusten tilalle rakennettavassa palvelutalo Onnelanpolussa on tavoitteena elämänkaariasuminen, jossa on mahdollista tarjota monentasoista hoivaa tarpeen mukaan. Ajatuksena on ympäristö, jossa on tavallista ja tehostettua palveluasumista samassa ympäristössä, ja jossa palvelut ovat kaikkien helposti saavutettavissa. Hankintaklinikka toteutettiin kahdessa vaiheessa talven 2010-2011 aikana. Ensimmäisessä vaiheessa pohdittiin kohteen asumispalvelukonseptia, määriteltiin rakennuttajan tavoitteita ja arvioitiin mahdollisia asemakaavan muutostarpeita.Toisessa vaiheessa valittiin suunnitteluratkaisut ja urakkamuoto sekä määritettiin kilpailuttamisen tavoitteet ja menettelyt.Klinikan päätösseminaari pidettiin 31.1.2012 Lahdessa.

Klinikan tulosraportti
Tiedote: Energiatehokas palveluasumiskiinteistö RAKLIn hankintaklinikassa - Lahden Vanhusten Asuntosäätiön Palvelutalo Onnelanpolku rakenteille
ARA:n julkaisu: Lähes nollaenergiatalon hankintamenettelyohje rakennuttajalle

Tulosseminaarin ohjelma:

 • Tilaisuuden avaus
  Sanna Mäkinen, toiminnanjohtaja, LVAS
 • Energiatalo Onnelanpolku
  Markku Tyrväinen, kiinteistöjohtaja, LVAS
 • ARAn klinikalle asettamat tavoitteet
  Hannu Rossilahti, ylijohtaja, ARA
 • RAKLIn hankintaklinikkatoiminta ja Onnelanpolku-klinikan tulokset
  Ilpo Peltonen, tekninen johtaja, RAKLI
 • Energiatehokkuusvaatimukset ja vaihtoehtoisten ratkaisujen vertailu
  Jyri Nieminen, asiakaspäällikkö, VTT
 • Urakoitsijan kokemuksia hankinnasta, YIT:n energiakonsepti ja kohteen kehityshankkeet
  Jukka Pohjola, aluejohtaja YIT
  Tero Karislahti, tuotepäällikkö, YIT
 • Klinikan yhteenveto ja keskustelu

Lisätietoja:

Juho Kess, projekti-insinööri, juho.kess(at)rakli.fi, puh. 050 534 3955