Anssi Salonen: Kyllä, haluamme uudistua ja myös kerromme mielellämme sen

02.12.16

Tässä vähitellen twitter hiljenee ja ihmiset liukastelevat jäisillä kaduilla kotejansa kohti. Jälleen kerran on nähty yksi loistava osoitus kuinka tekeminen ja siitä opin kerääminen on tärkeämpää kuin loputon suunnittelu. Keväällä päätettiin hyvin pienellä ydin porukalla RAKLIn, Newsecin ja GBC Finlandin kesken toteuttaa ensimmäinen rakennetun ympäristön virallinen SLUSH side-event, samalla päätimme lanseerata maailmalle uuden termin Real Estate and Construction Tech eli ReCoTech.

Keskiviikkona sitten nähtiinkin Pasilassa huikea määrä kiinteistöalan uudistajia. Olimme jo joutuneet sulkemaan ilmoittautumisen tilojen täyttymisen pelossa, silti rekisterissä oli yhteensä 300 ihmistä (ylitti salimme kapasiteetin 50 %), jotka olivat päättäneet muuttaa alaa yhdessä ja uusien kumppanien kanssa. Eikä tulijoita ollut ainoastaan Suomesta, vaan rekisteröityneiden joukossa oli uudistajia niin UK:sta, Ruotsista, Ranskasta, Yhdysvalloista kuin Venäjältä.

Kira-alan uudistushakuisimpien joukko soljui sujuvasti tuhansien SLUSH-vieraiden joukossa, sukkuloiden oman ReCoTech Meetupin ja päätapahtuman väliä. Notkeimmat jakoivat jo kokemuksiaan siitä, miten starttien kanssa toimitaan tehokkaasti ja luodaan uutta liiketoimintaa. Osa sovitteli suuhunsa luonnollisen kuuloisesti uutta terminologiaa, päästen koko ajan syvemmälle toisen ajatuksiin kiinni. Päivän aikana kuultiin useammastakin suusta pienten ketterien ja jo kasvaneiden vakiintuneiden toimijoiden välillä tarvittavasta kulttuurien ja kielen yhteensovittamisesta. Työkalujen hyödyntämisen osalta olemme täysin muiden rinnalla. Oma hashtagimme #ReCoTech oli päivän 8. puhutuin aihe, vielä päivänä jolloin #sipila, #yle tai #slush hallitsivat kanavia. Kattavaa kira-alaa kuvaava ReCoTech on nousemassa hyvää vauhtia maailmalla vakiintuneempien PropertyTechin ja RealEstateTechin rinnalle.

Muffineja vaan ei mikrofonia

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuu järjestää 26x12 eli 312 kohtaamista kahteen tuntiin? No minäkin mietin tällaista kysymystä tiistaiyönä. Hiljaa hyräilin tyytyväisenä miettiessäni eri ryhmien kattavaa edustusta. Paikalla olivat niin startupit kuin pääomasijoittajat sekä kiinteistönomistajat, managerit, suunnittelijat, toteuttajat ja ratkaisun tuottajat. Olipa paikalle saatu pari alustantarjoajaakin. Useiden asiantuntijoiden mielestähän olemme jo hyvän aikaa sitten siirtyneet alustatalouteen.

ReCoTechin pikatreffien polkaistessa käyntiin oli innostunut puheensorina ja myyntipuheet pöydissä volyymitasoiltaan sellaiset, ettei minun hiljainen ääneni millään kantanut sen yli. Edelläkävijä yritykset olivat onnistuneesti osanneet kuvata tulevaisuutensa, työskentelytapansa starttien kanssa ja tarpeensa niin hyvin, että kalenterit olivat täyttyneet varauksista hyvissä ajoin.

Samalla oli upeata seurata, kuinka paljon löytyy startteja, jotka ovat kypsiä esittelemään ja myymään oman ratkaisunsa kymmenessä minuutissa rakennetun ympäristön isoille yrityksille. Tämä vain vahvisti ajatusta kiinteistöalan valmiudesta toimia uudenlaisessa verkostomaisessa ajassa.
Lopulta onnistuneen päivän mittari ei tainnut sittenkään olla unohtuneen mikrofonin sijaan itselleni yllätyksekseni tilaamani muffinit – vaan ihmisten esittämät vaatimukset järjestää lisää tällaisia kohtaamisia ja tilaa uudistumiselle. Silloin tiesimme kiinteistöalan haluavan uudistua.

Anssi Salonen
projektipäällikkö

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: