Marika Latvala: FIAT saapui suosituksineen maaliin – matkan on silti jatkuttava

22.12.16

Käsi ylös, kuka haluaa asua kalliilla komerossa? Ei liene vaikeaa jättää käsiä kylkien viereen rennosti olemaan ja katsella kenkiään tai pyöritellä silmiään kohti kattoa. ”Kustannuserot Itävallan ja Suomen asuinkerrostalorakentamisessa – FIAT” –selvityksemme mukaan me kerrostaloeläjät pääosin asumme pienemmässä asunnossa ja kalliimmalla kuin itävaltalaiset ystävämme. Kyse ei varmastikaan ole siitä, että haluamme kaikki tehdä näin, vaan siitä, ettei meillä kaikilla ole varaa asua isommassa asunnossa korkean hintatason vuoksi. Toki yksiö riittää monellekin menevälle tyypille asumukseksi, mutta ei varmasti haittaisi, jos samalla rahalla saisi vähän enemmän liikkumatilaa ja vaikkapa kivan ison parvekkeen, jossa rentoutua kesäiltana kaiken kiireen keskellä tai ripustella valoja pimeänä aikana. Joskus sosiaalinen eläinkin on kotona.

Moni varmasti miettii, että kustannuserojen syinä ovat rakentamisen ohjaus ja säädökset tai palkkataso, mutta tässä on vain puoli totuutta. Säädöksillä on merkitystä, mutta rakentaja-Rane on yhtä kallis tai halpa palkkatasolla mitattuna molemmissa maissa. Osa erosta selittyy tila- ja rakenneratkaisujen erilaisuudella, hintatasoerolla ja materiaalikustannuksilla, mutta myös prosesseissa ja tekemisen kulttuurissa on eroja. Tilanteen ratkaisemiseksi voidaan ja kannattaa tarkastella, tarvitaanko meillä muun muassa asuntokohtaisia saunoja ja mikä on todellinen yhteistilojen tarve tai optimaalinen parkkipaikan koko. Kokonaisuuden täydentävä ratkaisu löytyy kuitenkin siitä, miten me töitä teemme, mitä me toisiltamme vaadimme ja miten noudatamme yhdessä laadittuja sopimuksia ja sopimusehtoja. Siitä, kuinka yhteistyömme sujuu tehokkaasti. Meidän on kaikkien tullut aika olla entistä LEANimpiä ja miettiä yhdessä, mikä tuo arvoa asiakkaalle.

Asuntorakentamisen kustannusten alentaminen ei siis ole vain valtion tai kaupunkien, vaan myös rakennuttajien, suunnittelijoiden ja rakentajien asia. Jokaisen osapuolen tulee huolehtia omasta kentästään ja ottaa vastuu omasta työstään, jotta kokonaisuus hyötyy. Uudistamisen ja kehittämisen tarkoitus ei ole heikentää kilpailukykyä tai alentaa kenenkään toimeentuloa, vaan yhdessä pohtia, mikä on optimaalisin tapa saada jokaiselle halukkaalle katto pään päälle kohtuuhinnalla. Myöskään asumisviihtyvyys tai laatu eivät saa kärsiä kustannuksia alennettaessa. Tämä on mahdollista Itävallassa, joten sen on voitava olla mahdollista myös Suomessa. Samalle viivalle tuskin pääsemme, mutta aloitettua leikkiä ei kannata nyt lopettaa.

Kokonaiskulttuurin muutos ei ole hankkeen ainoa suositus eikä varmasti ainoa haastekaan. Lisäksi haluamme saada aikaan avointa keskustelua ja tiedonvaihtoa niin hinnoittelun kuin säädöstenkin suhteen. Kriittisiä tarkasteluja totuttuihin käytäntöihin ja olemassa olevaan työnjakoon on hyvä myös tehdä. Liikkeelle ei tarvitse kuitenkaan lähteä syömällä koko elefanttia kerralla vaan se kannattaa pilkkoa pienempiin osiin rohkeasti pilotoiden ja kokeilemalla. Yhteinen sävel löytyy kyllä, kunhan jaksamme pitää yhteisen tavoitteen edessämme koko ajan. Meillä jokaisella on asunto, kämppä, luukku tai tunnemme jonkun kerrostaloeläjän, joten motivaation uskon olevan kohdillaan. Keinojakin meiltä kaikilta löytyy jo takataskusta varmasti valmiina. Siispä kääritään hihat ja jatketaan työtä raportin valmistumisesta huolimatta.

Tutustu raporttiin ja hankkeen suosituksiin