Aamukahvi Annankadulla: Asuinkerrostalojen korjaamiseen tarvitaan uusia toimintatapoja

10.09.2014

Syyskuussa Aamukahvi Annankadulla –tilaisuuden aiheena oli korjausrakentamisen tehokkuus ja tuottavuus. RAKLIn tekninen johtaja Ilpo Peltonen totesi, että uusia toimintatapoja tarvitaan, koska meillä on paljon taloja, joiden rakennusosat ovat elinkaarensa lopussa, mutta korjaamiseen käytettävissä olevat varat vähenevät koko ajan. Tästä syystä RAKLI ja Turun kaupunki käynnistivät Kerrostalojen korjaaminen –klinikan, jonka loppuraportti julkaistaan pian. Klinikkatulosten lisäksi aamukahvilla kuultiin esimerkkejä siitä, miten asioita voidaan tehdä toisin – totuttuja tapoja paremmin.

Asuinkerrostaloja on korjattava asukkaiden mmaksukyvyn rajoissa, Ilpo Peltonen sanoi ja jatkoi, ettei ole mahdollista korjata taloja niiden markkinahintaa korkeammilla kustannuksilla. Haasteen taklaamisessa auttavat korjausten suunnitelmallisuus, korjaustöiden tehokkuuden parantaminen ja suuruuden ekonomian hyödyntäminen, joista parhaillaan kirjataan esimerkkejä Kerrostalojen korjaaminen –klinikan tulosraporttiin. Klinikalla todettiin muun muassa, että korjaamalla useamman kerrostalon ryppäitä kerrallaan, saadaan kustannuksia puristettua alas. Myös teollisia innovaatioita tarvitaan, jotta korjausratkaisuja voidaan esivalmistaa tehokkaasti tehtaissa ja asentaa nopeasti työkohteessa.

Allianssimalli kannustaa yhteiseen päämäärään

Valvontakonsulttien hallituksen puheenjohtaja Juuso Hämäläinen kertoi kokemuksia KOy Jyrkkälänpolun korjaamisesta allianssimallilla. Turun länsipuolella sijaitseva alue edustaa tyypillistä 1970-luvun lähiötä, jossa talot ovat toistensa kaltaisia ja korjausratkaisujen monistaminen mahdollista. Korjaamista on tehty koko ajan ennakoivasti, mutta siitä huolimatta nyt on edessä julkisivujen ja kattojen peruskorjaus sekä mahdollisesti huonetilamuutosten tekeminen, jotta asuntokoot vastaisivat paremmin kysyntää. Lisäksi parannetaan alueen yleistä ilmettä ja asuinympäristöä.

Taloudellinen liikkumavara on erittäin tiukka, koska vuokria ei haluta käyttöasteen kustannuksella nostaa. Juuso Hämäläinen kertoi, että meneillään olevassa hankkeessa on tehty huolellista elinkaarisuunnittelua ja pohdittu, millaisilla ratkaisuilla päästään haluttuun lopputulokseen annetulla 20 miljoonan euron potilla. Toteutustavaksi valittiin yhteistoimintamalli, jossa suunnittelija, urakoitsija ja tilaaja puhaltavat yhteen hiileen, ja antavat osaamisensa hankkeen käyttöön heti suunnitteluvaiheesta alkaen. Tavoitteena on tehdä perusteltuja valintoja toteutuksen suhteen sekä kerralla valmista, jotta hanke saadaan vietyä läpi annetuilla reunaehdoilla.

Elementtikorjatut kylppärit tulevat

Esimerkkinä teollisesta korjausrakentamisesta myyntipäällikkö Antti Stirkkinen Constista esitteli Ideal kylpyhuone- ja putkiremonttia, jossa koko homma saadaan pakettiin kymmenessä päivässä. Kylpyhuone-elementit tehdään tehtaassa ja asennetaan purku- ja esivalmistelutöiden jälkeen paikalleen kohteessa. Kosteusongelmien syntyminen on estetty vanhan ja uuden rakenteen väliin jäävällä ilmakierrolla. Elementeistä kasatun märkätilan kalustamisessa voidaan käyttää kaikkia markkinoilla olevia tuotteita asiakkaan toiveiden mukaan. Elementtiasennuksen lisäksi paikan päällä suoritetaan lattiavalut ja kosteuseristäminen. Ruotsissa tällä menetelmällä on tehty jo kymmeniä tuhansia kylpyhuoneremontteja ja kiinnostus on Suomessakin ollut runsasta, kertoi Antti Stirkkinen.

Tilaisuuden esitysaineistot