Vuoden sähkösuunnittelija toivoo laatua ja yhteispeliä rakentamiseen

26.08.2016

Vuonna 1956 perustettu Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy on erikoistunut suurten julkisten kohteiden sähkö-, tele- ja turvajärjestelmien suunnitteluun. Yrityksen periaatteena on, että asiakkaiden luottamus pitää ansaita omalla työllä joka kerta uudelleen.

- Me haluamme tehdä kaikki työt aina kunnolla oikein, yrityksen toimitusjohtaja Antti Danska sanoo.

Hinnan asema tarjousten keskeisimpänä arviointikriteerinä harmittaa Danskaa. Hänen mielestään tarjousten valtava hintahajonta herättää väistämättä kysymyksen tarjottavan työn laadusta.
- Asiakkaan voi olla vaikea arvioida, kuka on laskenut työn määrän oikein, kun halvimman tarjouksen hinta on vain kolmasosa kalleimmasta. Jos laatuun ja suunnitteluun ymmärrettäisiin satsata kunnolla, säästettäisiin urakoinnissa ja rakentamisessa paljon, kun turha häslinki, virheet ja yhteensovittamattomuudet vähenisivät.

Myös arkkitehtien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden yhteistyössä olisi yhä parantamisen varaa.
- Rakennusalalla kaikki pelaavat vain omaan pussiinsa. Erilaisille yhteistyökuvioille olisi usein runsaasti tarvetta, jotta asioita voitaisiin tehdä yhdessä paremmin. Laatua syntyy vain koko ryhmän työn tuloksena.

Antti Danska uskoo, että rakennusten automaatio tulee nousemaan lähivuosina aivan uudelle tasolle, kun rakennukset osaavat ohjata lämpötiloja, valaistusta ja ilmanvaihtoa automaattisesti olosuhteiden mukaan optimaalisella tavalla. Samalla automaation merkitys rakennusten energiatehokkuudelle tulee korostumaan entisestään. Eri laitteiden yhteensopivuuden ja kokonaisuuden toimivuuden varmistaminen edellyttää kuitenkin laadukasta suunnittelua.

Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy:n palveluksessa on 29 henkilöä. Tauno Nissisen sukulaisten omistaman perheyrityksen viime vuoden liikevaihto oli 3,2 miljoonaa euroa.

Kunniakirjan Antti Danskalle luovutti Sähkösuunnittelijat NSS ry:n puheenjohtaja Juha Kiviniemi 25.8. pidetyssä Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarissa Helsingin suomalaisella klubilla.

Vuoden sähkösuunnittelijan valitsevat RAKLI ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry. Tunnustuksella nostetaan esille esimerkillisesti toimivia sähkösuunnitteluyrityksiä sekä sähkösuunnittelijoiden työn osaamisvaatimuksia. Tauno Nissinen Oy:n vuoden sähkösuunnittelijaksi valinnan perusteet olivat mm. seuraavat:

  • Pitkäjänteistä yritystoimintaa; sähkötekniseen suunnitteluun erikoistunut toimisto vuodesta 1956, Helsingissä ja sivupiste Kuopiossa
  • Monipuolinen suunnitteluosaaminen; sähkö-, tele-, turva-, valaistus-, energia- ja av-järjestelmien suunnittelu, asennustöiden valvonta ja kuntokartoitukset, kaikki tekniset valmiudet tietomallintamiseen
  • RALA-pätevyys ja Luotettava kumppani sekä korkeimmat luottoluokitukset
  • Vaativia kohteita; sairaaloita (mm. Jorvin sairaalan lisärakennus), julkisia rakennuksia (mm. Finlandia-talo ja Kuopion kaupunginteatteri), kirkkoja, oppilaitoksia, toimistorakennuksia, teollisuudessa mm. Olkiluodon ydinvoimala 3, Länsimetron 8 asemaa
  • Innovatiivisuutta: ollut ensimmäisiä yrityksiä suunnitteluyhteenliittymissä ja nyt järjestelmäintegraattoriliiketoimintaa, http://www.tauno-nissinen.fi/jarjestelmaintegraattori/
  • Toimiva henkilöstöprofiili: vanhempia syväasiantuntijoita sekä nuorekasta porukkaa

Kuva: Mikko Käkelä