Vuosiseminaari 2015: Hyvä tuuli kiinteistöalalla

06.11.2015

Micael Dahlén Tukholman kauppakorkeakoulusta nosti kädet pystyyn tulevaisuuden trendien ennakoimisen kanssa: ”Kenelläkään ei ole käsitystä, mitä nyt on tapahtumassa. Kiina ei ole enää Kiina. Bruttokansantuotteen kehitys on hidasta, eikä koroissakaan enää ole laskun varaa.” Lama ja masentava puhe kurjasta tilanteesta ovat johtaneet siihen, että ihmiset säästävät kaikesta. Nekin, joilla olisi rahaa, valitsevat aina varmuuden vuoksi halvimman vaihtoehdon.

Tahti kiihtyy

Älypuhelimista on tullut ihmisten jatkeita, joista ei luovuta hetkeksikään. Jatkuva ajan tasalla oleminen on muuttanut aikakäsitystä ja lyhentänyt ihmisten ”pinnaa”. ”Mitkään vanhat markkinoinnin mallit tai totuudet tuotteen elinkaaresta eivät enää pidä paikkaansa. Vauhti on nyt aivan toinen ja ihmisten kiinnostus on onnistuttava herättämään heti, sekunneissa”, sanoi Micael Dahlén.

Esimerkiksi iPhoneja myydään aina paljon jo ennen uuden mallin julkistusta, mutta jo muutaman kuukauden päästä ne löytyvät ale-laarista. Dahlén kehotti tuotteiden ja palveluiden kehittäjiä luottamaan vaistoonsa, kun he arvioivat menestymismahdollisuuksiaan. ”Mistä vaan voi tulla hitti hetkessä. Päätökset tiedon jakamisesta sosiaalisessa mediassa tehdään sen kummemmin harkitsematta ja yllättäväkin asia saattaa saada siellä suuren huomion”, kuvaili Micael Dahlén.

Liikettä ja vauhtia tarvitaan

Kivoja ja kehnoja ilmiöitä puinut paneeli lähti vauhdilla käyntiin, eivätkä Nordean Timo Nyman ja Aberdeen Asset Managementin Pertti Vanhanen meinanneet saada toisiltaan suun vuoroa. Suomalaiset yritykset ja pankit ovat erinomaisessa kunnossa ja eniten päänvaivaa aiheuttaa nyt valtion talous, sanoi Nyman. Vanhanen haastoi toteamalla, että kansantalouden vaikutukset kiinteistöalaan ovat väistämättömät ja yhteiskunnan vanhat pelisäännöt pitäisi romuttaa, kun ne eivät enää toimi.

Coor Service Managementin Johan Mild totesi, että kiinteistöpalvelualalla heikko taloustilanne alkaa nyt näkyä jälkisyklisesti. Panelistit pistivät toivonsa siihen, että Suomessa investoitaisiin enemmän ja parhaat startupit lentäisivät kansainväliseen menestykseen. Kämp Groupin Laura Tarkka muistutti myyntiosaamisen tärkeydestä globaaleilla markkinoilla: ”Siellä ei toimi perisuomalainen tapa luottaa siihen, että riittää, kun vastaa tarjouspyyntöön ajoissa.”

Maahanmuutto on mahdollisuus

Yhtenä pahana jarruna suunnan ja ajattelutapojen muutokselle paneelissa pidettiin koulutusjärjestelmää. Talousosaamista toivottiin opetettavan kaikille läpi kouluvuosien, jotta ymmärrys perusteista syntyisi. Laura Tarkka sanoi, ettei ilman notkeutta ja kykyä uudistua voida menestyä. Hän myös kertoi, että hotelli- ja ravintola-alalla kolmannes työntekijöistä on alle 26-vuotiaita. Tämän vuoksi tarvitaan maahanmuuttajia, kun oma demografiamme on ikääntyviin painottuva. Juontaja Peter Nyman äänestyttikin yleisöä siitä, miten turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan ja vuosiseminaarin osallistujista kolme neljännestä toivotti heidät lämpimästi tervetulleiksi.

Kuvat: Pekka Rousi