Tilaa elämälle

Aija Tasa: Asuntotuotannolle annettava mahdollisuus

29.09.16 / Tasa Aija

Vuokra-asuntobarometri osoittaa, että kysyntää etenkin pienille kodeille riittää kasvukeskuksissa ja uutta pitää rakentaa paljon. Tarvitsemme viisaita asuntopoliittisia päätöksiä, että rakentamisen vauhti pysyy riittävänä. Pienistä parannuksista päätettiin elokuisessa budjettiriihessä, mutta näyttää kuitenkin huolestuttavasti siltä, ettei hallitusohjelman henki mahdollistavasta sääntelystä laajemmassa mittakaavassa toteudu asumiseen liittyen.

Päätös tulorajojen asettamisesta valtion tukemiin asuntoihin on todella huolestuttava. Kun asukkaat, vuokratalot ja kokonaiset asuinalueet uhkaavat leimautua, vähentyy myös vuokra-asuntojen omistajien kiinnostus rakentaa lisää. Vuokra-asumisen suosio on ollut hyvässä nousussa muidenkin kuin nuorten, ensimmäiseen kotiin muuttajien keskuudessa, eikä tätä positiivista kehitystä pitäisi pysäyttää.

Suomessa on systemaattisesti pyritty ehkäisemään segregaatiota muun muassa poistamalla tulorajat valtion tukemista asunnoista vuonna 2008. Jos ja kun nämä nyt palautetaan, heikennetään edellytyksiä valtion tukemien vuokratalojen asukasrakenteen monipuolisuudelle. Tulontarkistusten käyttöönotto määräaikaistaa ihmisten suhteen omaan kotiinsa. Käytännössä tarkistukset aiheuttaisivat runsaasti hallinnollista työtä ja asumiskulujen kasvua sekä kannustinloukun, kun ansiotulojen pienikin kasvu voisi johtaa asunnon vaihtoon.

Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu myös mahdollisuudesta ottaa vuokrasääntely uudelleen käyttöön. Tämä on erittäin huolestuttavaa, koska lisäsääntely ei paranna asuntomarkkinoiden toimivuutta, ja RAKLIn kanta asiaan onkin jyrkkä ei. Sääntelyä lisäämällä ei synny yhtään uutta kotia. ARA-asuntojen vuokrat määräytyvät jo nyt omakustannusperiaatteella, eli vuokra määräytyy kustannusten perusteella.

Asumisen kohtuuhintaisuutta voidaan parhaiten edistää lisäämällä asuntotuotantoa merkittävästi kasvavilla seuduilla, uudistamalla prosesseja sekä puuttumalla rakentamisen ja asumisen kustannuksiin. Esimerkiksi kiinteistöveron jatkuvat korotukset nostavat osaltaan vuokria, ja asumisen kustannuksista veroja ja veroluonteisia maksuja onkin jo 42 prosenttia, minkä vuoksi toistuvia nostoja ei enää voi tehdä. Merkittäviä säästöjä saadaan myös aikaan arvioimalla jokaista kaavamääräystä ja suunnitteluratkaisua kustannusnäkökulmasta – myös ylläpidettävyyden ja rakennuksen koko elinkaaren kannalta.

Aija Tasa, johtaja

Vuokra-asuntobarometrin tulokset

Teksti on julkaistu Locus-lehdessä 29.9.2016

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä