Tilaa elämälle

Aija Tasa: Hienoa! Kymppi sai vauhtia

03.12.15 / Tasa Aija

Tänään Twitteristä oli luettavissa erittäin mieluisa uutinen: kymmenen vuoden korkotukimallin valmistelua ei venytetä kymmenen kuukauden mittaiseksi, vaan siitä saadaan esitys jo ensi toukokuussa. Tätä myös ala toivoi laajasti RAKLIn tänään ministeri Tiilikaiselle luovuttamassaan kannanotossa.

Asuntomarkkinoille tarvitaan kipeästi uusia konsteja tuotannon lisäämiseen, joten kymmenvuotinen korkotukimalli on tervetullut. Hannu Rossilahden aiheesta laatima selvitys on erittäin perusteellinen ja onnistunut. Se herätti jo alalla sellaista kiinnostusta, että viivyttely olisi aiheuttanut riskin hankkeiden ”panttauksesta” uuden korkotukimallin käyttöönottoon asti.

Nyt on tärkeää, että jo tehtyä selvitystyötä hyödynnetään valmistelussa sellaisenaan, koska yhdenkin yksittäisen ehdon muuttaminen saattaa romuttaa koko tuotteen houkuttelevuuden. Toteutuessaan ehdotetun kaltaisena malli toisi varmasti tullessaan kasvukeskuksiin reilusti uutta vuokra-asuntoa.

Rossilahden ehdotusta on kiitetty joustavuudesta ja ajanhenkisyydestä. Se on rakennuttajien mielestä toimiva. Nyt samaan tilanteeseen pitäisi päästä myös jo olemassa olevan 40-vuotisen korkotukimallin kanssa.

Jotta asuntotuotantoa syntyy riittävästi, tarvitaan useita erilaisia vaihtoehtoja. Ja kohtuuhintaisuuden edellytyksenä on rakentamiskelpoisen tonttitarjonnan lisäämisen ja rakentamisen kustannuksiin puuttumisen lisäksi se, ettei hallinnollista työtä valtion tukemassa tuotannossa tarpeettomasti lisätä.

Nykyisellä hallituksella on hyvä tekemisen meininki ja toivon, että asuntopolitiikan solmuja saadaan purettua. Sinänsä kasvukeskuksissa riittää nyt kyllä tarvetta ja kysyntää sekä myös investointi-intoa vuokra-asuntotuotantoa kohtaan.

Aija Tasa

Kannanotto 3.12.2015

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä