Tilaa elämälle

Aija Tasa: Huoli vuokrien noususta on yhteinen

19.12.14 / Tasa Aija

Mediassa on noussut esiin vuokralaisten hätä nousevien vuokrien ikeessä. Huoli aiheesta on jo vuosia ollut myös vuokranantajilla. RAKLI on useaan otteeseen tuonut esiin muun muassa tämän vuosituhannen huikeaa ylläpitokustannusten nousua, joka ei voi olla näkymättä myös vuokrissa. Asuntokantamme myös ikääntyy ja sitä on korjattava mittavasti, etteivät rakennukset rapistu käsiin. Asukkaiden maksukykyä koetellaan siis monesta suunnasta.

Taloussanomat kertoi 19.12. julkaisemassaan jutussa, että erityisesti vuokrat ovat nousseet 1980-luvun aravataloissa. Asuntojen omistajat ovat jo pitkään odottaneet kauhun sekaisin tuntein tätä aikaa, kun lainajärjestelmän takapainotteisuus alkaa konkretisoitua. Omakustannusvuokrat luonnollisesti nousevat, kun lainanlyhennykset alkavat juosta. Tilannetta pahentavat samanaikaisesti alkavat kohteiden peruskorjaukset. Erityisen hankala tilanne on paikkakunnilla, joilla vuokra-asuntojen kysyntä on hiipunut, eikä tarvetta uudisrakentamiselle ole. Tällöin vuokrien nousua ei ole mahdollista hillitä edes vuokrantasauksen avulla. Myös hiljattain tehty päätös aravatalojen arvostusperiaatteiden muutoksesta nostaa osaltaan vuokria, kun kiinteistövero kasvaa.

Vuokramarkkinoiden toimivuuden varmistamiseksi alan järjestöt ovat vuonna 2003 laatineet Hyvä vuokratapa –oppaan, jossa on yhteisesti sovittu muun muassa vuokrankorotusten tasosta. Yhteisistä pelisäännöistä ovat olleet sopimassa sekä vuokralaisten että asuntojen omistajien edustajat.

Pula kohtuuhintaisista asunnoista on nyt niin huutava, ettei vanhoilla konsteilla enää pärjätä. On erittäin harmillista, ettei kauttaan lopetteleva hallitus löytänyt toimivaa 20-vuotisen korkotuen mallia, joka olisi voinut lisätä tuotantoa. Väestöltään kasvavilla seuduilla keskeisintä olisi saada aikaan lisää tarjontaa, ettei se jatkuvasti laahaa kysynnän perässä.

Meidän on perattava tukijärjestelmät ja sääntely perinpohjaisesti sekä etsittävä rohkeasti uusia ratkaisumalleja, joiden avulla markkinoille saadaan riittävästi asukkaiden maksukykyä vastaavia koteja. En usko, että asia ratkeaa lisäsääntelyllä. Ainakaan yksittäisiä päätöksiä ei pidä tehdä kokonaisvaikutuksia arvioimatta. On muistettava varmistaa myös se, että kiinteistönomistajilla on realistiset mahdollisuudet tarjota asiakkaiden tarpeita vastaavia, hyväkuntoisia vuokra-asuntoja myös jatkossa.

Aija Tasa
johtaja, asuminen

Hyvä vuokratapa -opas
Kiinteistön omistamisen verotus -selvitys

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä