Tilaa elämälle

Anssi Salonen: Uudistumisen pyörteissä

16.09.16 / Salonen Anssi

Olen viime aikoina yllättänyt itseni monesti havaitessani, kuinka ketterä ja nopeasti uudistuva kiinteistöala onkaan. Tuntuu, että joka päivä saa lukea tai kuulla jostakin uudesta startista, yrityksen innovatiivisesta tuotteesta tai uusia mahdollisuuksia avaavasta kumppanuudesta. Toki iso osa näistä uutisista on maailmalta, mutta kyllä kotimaiset toimijat ovat aivan samalla viivalla. Lupaankin itse lopettaa puheet alan hitaudesta ja heikosta uudistumisesta; päinvastoin annan näiden uutisten inspiroida ja innostaa minua omassa työssäni. Aloitankin heti jakamalla kanssasi kaksi tuoretta esimerkkiä uudistumisesta.

SLUSHin yhteydessä 30.11.2016 rinnakkaistapahtumana järjestettävä ReCoTech Meetup on yksi aivan loistava esimerkki kehityshalusta. RAKLI yhdessä Green Building Council Finlandin ja Newsec Oy:n kanssa on tuomassa marraskuun viimeisenä päivänä Pasilaan kira-alan merkittävää tapahtumaa, jossa uusien ideoiden syntyminen ja ajatuksien ristiin pölyttyminen on varmaa. Kuvaavasti Senaatin Kaj Hedvall totesi, että kyllä heidän ala-aulansa on täynnä perinteisiä tarjoajia, mutta Senaatti lähteekin ReCoTechiin hakemaan täysin uusia ideoita. Toinen mukaan lähtijä kuvasi innoissaan, kuinka heillä on jo otettu yksi startup-tiimi omiin tiloihin työskentelemään.

Haluankin niiden yli 1500 SLUSHiin osallistuvan startin havaitsevan, että sen sijaan että tarjoavat keinoälyratkaisuaan vain autoteollisuuteen, niin havahtuisivat kira-alan valtavaan potentiaaliin. Kyllähän ne autotkin tarvitsevat rakennetun ympäristön, jossa liikkua. On ollut mielenkiintoista nähdä kuinka jo kymmenet startit ovat kiinnostuneita tarjoamaan ideoitaan kira-alan kärkitoimijoille, ja valmiudet, joita näillä toimijoilla löytyy yhteistyöhön tiimien kanssa. Toivottavasti nähdään ReCoTechissä, ilmoittauduthan www.recotech.fi-sivulla ja varaat paikkasi sekä alennuskoodin SLUSH-lippua varten.

Toisena erityisen ilahduttavana uudistumista kuvaavana ilmiönä voisi nostaa hallituksen kärkihankkeen KIRA-digin, joka on nyt lähtenyt alan toimijoiden ja ministeriöiden yhteisenä ponnistuksena käyntiin. Tapasin hanketta vetävän Teemu Lehtisen, joka kuvasi KIRA-digin tarjoavan erittäin kevyellä byrokratialla rahoitusta projekteille, joissa otetaan rohkeata etunojaa uudistumisen tiellä. Haastankin nyt yritykset hyödyntämään tämän loistavan mahdollisuuden. Haut aukeavat lokakuun puolessa välissä.

Vauhtiin päästyäni kerron myös yhden lisäbonuksen maailmalta. Kira-alan startupeja globaalisti seuraava sivusto Venture Scanner listaa sivuillaan 1200 startupia. Toisen globaalin toimijan CB Insightin mukaan näihin startupeihin sijoitetaan lähes pari miljardia vuositasolla. Mielestäni tämä osoittaa viimeistään sen, että kiinteistöala on jo voimakkaan uudistumisen pyörteissä.

Anssi Salonen
Projektipäällikkö

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä