Tilaa elämälle

Erkki Aalto: Pallon ja pollan viisas käyttö – tie hyvinvointiin

28.10.14 / Aalto Erkki

Resurssiviisaus on hyvä sana. Se on tuottavuuden ja resurssitehokkuuden tuore sukulainen. Resurssiviisaus on periaatteessa yksinkertaista. Riittää, kun hyödyntää käytettävissä olevia resursseja niin, että ne tuottavat optimaalisesti hyvinvointia.

Käytännössä resurssiviisaus ei kuitenkaan ole edes niin yksinkertaista kuin rakettitiede, vaan paljon sitä monitahoisempaa ja laaja-alaisempaa. Resurssiviisauden avaintekijä on yhteinen viisaus. Keskeinen kysymys on, miten saamme joukkoälyn käyttöön ja kasvuun. Tässä keskinäinen arvostus ja luottamus ovat ratkaisevia. Resurssiviisaus asettaa muutoinkin erityisiä haasteita johtamiselle, vuorovaikutukselle ja inhimillisten resurssien hyödyntämiselle. Kannattaa lyödä viisaat päät yhteen, toki vain kuvaannollisesti.

Yksi pallo

Meillä on käytettävissämme yksi maapallo ja sen lisäksi runsaan 150 miljoonan kilometrin päästä säteilevä aurinkoenergia. Yleisesti ymmärretään, että meidän ja tulevienkin sukupolvien on pärjättävä nykyisellä pallolla. Useampien maapallojen varaan ei tulevaisuutta voi rakentaa. Meillä on paljon osaamista, jolla saamme kaiken onnistumaan.

Luonnonvarojen kestävän käytön yleiset periaatteet tunnetaan ja niiden käytännön soveltamiseen tulee jatkuvasti uutta osaamista ja välineitä. Green Building Council Finland on tuottanut ja koonnut paljon hyödyllistä tietopankkiinsa, esimerkkinä rakennusten elinkaarimittarit. Uusia Suomeen rantautuneita työkaluja edustaa One Planet Living. Yhdellä pallolla on pärjättävä.

Oikeita asioita tuplasti

Rakennetun ympäristön korjaus- ja kehittämistarpeet ovat valtavia. Ikääntyneiden talojen ikääntyneiden asukkaiden maksukyky tulee yhä useammin vastaan, eikä kuntien tai valtion puolelta voi odottaa merkittäviä lisäpanostuksia.

Meidän on kohdennettava ammattilaisten resurssit ja rahat viisaasti, eli vaikuttavuudeltaan parhaisiin kohteisiin. Haasteisiin on pystyttävä vastaamaan nykyisen suuruisella työvoimalla. Voimia ei ole haaskattavaksi heikkotehoisiin saatikka tehottomiin toimenpiteisiin.

Meidän on saatava tuottavuus ja laatu selvään nousuun. Hyvä lääke siihen on se, että tehdään kerralla oikein ja kunnollista. Kahteen tai useampaan kertaan tekemisessä ei ole järkeä eikä myöskään hometalojen rakentamisessa. Muuta ei kannata tehdä kuin hyvää työtä.

Suurten ikäluokkien asuinkerrostalojen korjaaminen tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia tuottavuuden parantamiseen ja kannattavaan liiketoimintaan. Talot ovat hyvin samankaltaisia ja niitä on valtava määrä. Markkinoilla kaivataan valmiiksi hinnoiteltuja modulaarisia korjauspaketteja. Mallia voi ottaa vaikka keittiöpaketeista. Niitä voi myös liittää moduuleina tarjouksiin.

Yksi parhaiksi kokemistani tuottavuuden parantamisen lääkkeistä on se, että asetetaan tavoitteeksi tuottaa nykyisillä resursseilla kaksinkertainen määrä, eli toisin sanoen aiempi määrä puolta vähemmällä. Vaatii enemmän ajattelua ja luovuutta kuin juustohöylän käyttö. Tuottavuuden parannustoimenpiteet kannattaa kohdentaa potentiaalisimpiin kohteisiin, kattaen vuosittain esimerkiksi 5–10 prosenttia kokonaisuudesta. Lääkepurkkia ei kannata tyhjentää kerralla.

Tekemällä fiksuja asioita fiksusti saamme tuplasti aikaan. Lähtölaskenta on alkanut. Ei kannata jäädä pois kyydistä.

Tervemenoa korjausvaje!

Erkki Aalto
Kehitysjohtaja

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä