Tilaa elämälle

Haaveita ja kasvutarinoita Seinäjoelta

10.08.16 /

Töihin paluun kunniaksi piipahdin Seinäjoella. Pääkohde oli tietenkin Asuntomessut, mutta tällä tapahtumapaikkakunnalla oli tarjota rakennetun ympäristön uusimpien trendien lisäksi kiinnostavia kohteita myös menneiltä vuosilta sekä visionäärisiä tulevaisuuden kuvia. Seinäjoki on malliesimerkki tämän hetken kasvavasta ja vahvistuvasta keskuskaupungista.

Kasvu edellyttää investointeja. Seinäjoella koko keskusta, jonka rakennuksista enemmistö on tullut elinkaarensa päähän, pistetään muutamassa vuodessa uusiksi ja tuodaan kaupunkiympäristö tälle vuosituhannelle. Kerrostalot valtaavat vanhaa kauppalaa muistuttavan ytimen, johon rakentuu liiketilojen lisäksi koteja tuhansille asukkaille. Vetovoimaa ei voimakkaasti kehittyvältä ja keskeisesti Helsinki-Oulu-kasvukäytävän varrella sijaitsevalta kaupungilta puutu, mutta silti korkeiksi kohoavat rakentamiskustannukset pakottavat pohtimaan sitä, kenelle keskustaa tehdään.

Uudistuva keskusta kiinnostaa aikanaan varmasti myös niitä arkkitehtuurimatkailijoita, joita hieno Aalto-keskus on jo vetänyt Seinäjoelle. Tämä kuuden rakennuksen kokonaisuus on ainoa Alvar Aallon suunnittelemista kaupunkikeskuksista, joka on toteutunut sellaisenaan. Erityisen ilahduttavasti siihen on onnistuttu yhdistämään uusi Apila-kirjasto, joka istuu kokonaisuuteen kuin valettu. Sisällä siirtymää kahden rakennuksen välillä tuskin huomaa, ja ulkonakin kokonaisuus on harmonisen kaunis, vaikka kirjaston ”siivet” ovat valmistuneet useamman vuosikymmenen välein.

Ja sitten se messualue. Silmiinpistävää oli mielestäni kohteiden persoonallisuus ja paikallisväriä kokonaisuuteen toi pohjalaiskortteli. Kerrankin talot ja niiden sisustukset poikkesivat toisistaan ja rakennuttajat olivat täyttäneet toiveitaan rohkeasti. Kokonaisuus jäi kuitenkin ehkä juuri tästä syystä hiukan sekaiseksi. Pitäisi palata parin vuoden päästä katsomaan, miltä alue vakiintuessaan näyttää. Pruukinrannalle leimallisia ovat puistoalueet ja luonnontilaiset, metsäiset alueet sekä tietenkin Kyrkösjärvi.

Puurakentaminen oli paljon esillä Seinäjoella. RAKLIn jäsenistöstä mukana oli Lakea Oy, jonka Mäihä-puukerrostalo sijaitsi näyttävästi heti sisäänkäynnin vieressä. Vaaleasävyiset asunnot herättivät kiinnostusta ja nykyaikaisia yksityiskohtia edustivat muun muassa kylpyhuonesauna, jonka asukas voi halutessaan kotiinsa tilata, sekä huoneilmaa puhdistava viherseinä.

Kiinteistö- ja rakentamisalalla toimivan näkökulmasta tekniikka näkyy messuilla kovin vähän, mutta oli yhdessä talossa sentään avattu nähtäväksi kosteutta ehkäiseviä taloteknisiä järjestelmiä. Ja Ainoakoti Jekku näytti saaneen Hyvä Puhtaus -lehdeltä kunniamaininnan hyvästä hoidettavuudestaan.

Visioita Seinäjoelta ei puutu ja muutos sai varmasti lisäpotkua yli 130 000 kävijästä, jotka kesän aikana vierailivat messukaupungissa. Nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisena seuraava suuri askel, keskustan tiivistäminen ja kehittäminen viihtyisämmäksi toteutuu. Uskomattoman nopeasti junalla pääsee muutosta ihailemaan.


Johanna Kaalikoski
viestintäjohtaja