Tilaa elämälle

Helena Kinnunen: Huoli kiinteistön turvallisuudesta on taas arkea

06.02.14 /

Jälleen on se aika vuodesta jolloin kiinteistön omistajien unettomat yöt lisääntyvät. Ensimmäinen kunnollinen lumisade saatiin viikonloppuna Suomeen, ja huoli siitä, kuinka kiinteistöjen turvallisuus pystytään varmistamaan, on taas kiinteistönomistajan realismia. RAKLIn toimiston kulmillekin oli jo maanantaiaamuna ilmestynyt ensimmäisiä suojapuomeja, jotka ilmoittivat katoilta putoavan lumen vaarasta. Kiinteistönomistajan vastuu kiinteistön turvallisuudesta on välillä muodostunut jopa järjettömän ankaraksi, joten puomitetut jalkakäytävät ovat keskusta-alueilla arkipäivää.

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia liukkauden ehkäisemisestä, eli jään ja lumen poistosta sekä tarvittavasta hiekoituksesta kiinteistöllä ja tontin kohdalla olevalla jalkakäytävällä, ellei kunta ole ottanut jalkakäytävän talvikunnossapitoa vastuulleen. Kiinteistönomistaja vastaa myös siitä, ettei katolta putoava lumi tai jää aiheuta vaaratilanteita. Hallituksen jäsenet tai toimitusjohtaja/isännöitsijä eivät kuitenkaan automaattisesti joudu henkilökohtaiseen vastuuseen tapahtuneista vahingoista.

Jos kiinteistöä hoidetaan hyvin, henkilökohtaista vastuuta tapahtuvasta vahingosta – rikosoikeudellisesta vastuusta puhumattakaan – ei synny. Huolellisena hoitona täytyy voida pitää esimerkiksi sitä, että kiinteistöpalveluyrityksen kanssa on tehty selkeä sopimus sekä lumi- että jäätilanteen valvonnasta sekä tarvittaessa lumen ja jään pudottamisesta. Lisäksi sopimusten mukaisten tehtävien valvonta tulee hoitaa asianmukaisesti.

Kiinteistöpalvelusopimukset tulee laatia riittävän kattaviksi ja niissä on otettava huomioon kiinteistön omistajalle kuuluvien velvoitteiden hoitaminen, jos näitä halutaan siirtää kiinteistöpalveluyritykselle. Sopimuksessa on määriteltävä kiinteistön ja sen edustalla olevan jalkakäytävän liukkauden ehkäisemisen laatutaso ja mihin aikaan esimerkiksi arki- ja viikonloppuaamuisin liukkauden ehkäiseminen on oltava tehtynä. Jos halutaan varmistua siitä, että liukkautta estetään myös iltaisin tai vastaavina ongelma-aikoina sääolosuhteiden vaihdellessa, kuten esimerkiksi keväällä, tulee tästäkin olla erikseen maininta.

Turvallisuudesta on huolehdittava, mutta huolellisesti toimien vastuilta, ja toivottavasti myös vahingoilta, voidaan välttyä.

Lisätietoa kiinteistön talvikunnossapidosta

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä