Tilaa elämälle

Helena Kinnunen: Hyvästit RAKLIlle

29.08.14 /

Elokuu lähenee loppuaan ja on aika jättää hyvästit RAKLIlle. Samalla päättyy myös 27 vuotta kestänyt järjestöurani. Kovin erilaiseksi maailma on muuttunut noina vuosina ja kiinteistöalan mainekin on parantunut vuosien mittaan siitä, mitä se oli joskus 1980-luvulla. Rehellisesti on tunnustettava, että itse ajauduin niin kiinteistöalalle kuin järjestöihinkin vahingossa, mutta näin jälkikäteen voin sanoa, että onneksi. Harvoin juristin koulutuksella pääsee toimimaan niin monipuolisessa viitekehyksessä kuin millaisen esimerkiksi RAKLIssa työskentely on tarjonnut: mahtavia työkavereita, upeita jäseniä, mielenkiintoisia työtehtäviä ja kaiken kaikkiaan hienoja hetkiä. Kun jossakin päättää työuransa kahdesti ja palaa yhtä monta kertaa takaisin – kuten olen toistaiseksi RAKLIssa tehnyt – paikassa täytyy olla sitä jotakin. Ja sitä jotain RAKLIssa on ollut.

RAKLI on tietenkin muuttunut vuosien varrella, mutta eteenpäin katsominen, uuden hakemisen into ja jäsenten osallistaminen ovat säilyneet vuosien saatossa. Tämän vuoden alussa saatiin päätökseen vaikuttavuus– ja brändityö, jolla vahvistettiin RAKLIn profiilia vastuullisten, ammattimaisten kiinteistöalan toimijoiden edustajana. Kehitys on ollut oikeansuuntaista ja sekä RAKLIn että sen jäsenten asiantuntemusta arvostetaan niin ministeriöissä kuin poliittisten päättäjien tahollakin. Tämä kaikki on vaatinut pitkäjänteistä työtä, johon on vaadittu niin RAKLIn toimiston, hallituksen kuin jäsentenkin aktiivista panosta. Työ ei myöskään ole loppunut, sillä kiinteistöalaa tunnetaan vieläkin luvattoman huonosti. Vaikka paljon on tehty, paljon on myös tehtävää, jotta kiinteistöalan merkitys yhteiskunnalle tunnistetaan.

Tarvitaanko nykymaailmassa RAKLIa? Voin toki olla puolueellinen arviossani, mutta uskallan olla sitä mieltä, että todellakin tarvitaan. RAKLIa tarvitaan paikkana, jossa alan toimijat voivat verkottua, jossa kehitetään yhdessä hyviä toimintatapoja ja jossa mietitään yhteisen toimintaympäristön kehittämistä, vain joitakin hyötyjä mainitakseni. Säädösähkystä kärsivässä kansakunnassa tarvitaan myös taho, joka tuo virkamiesten ja poliitikkojen tietoisuuteen kilpailukykyisen toimintaympäristön edellytyksiä ja käytännön näkemyksiä. RAKLIn tärkeänä roolina on erilaisten muutosten konkreettisten vaikutusten tuominen päättäjien tietoon. Nykyisessä kansantalouden tilanteessa ei ole varaa tehdä päätöksiä tai laatia säännöksiä, jotka johtavat resurssien tehottomaan käyttöön.

Järjestömaailmaa tulee varmasti myös ikävä, mutta toisaalta pieni juristi sisälläni kaivelee jo lähtökuoppia päästäkseen pykäläviidakon ihmeelliseen maailmaan. Pieni haikeus mielessäni kiitän kaikkia raklilaisia, RAKLIn halitusta sekä jäseniä saamastani tuesta toimitusjohtajakautenani sekä toivotan RAKLIlle ja raklilaisille, erityisesti seuraajalleni Jyrki Laurikaiselle, menestyksekästä tulevaisuutta. Ensi viikolla siirryn Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen ja Kanervan toimitusjohtajaksi. Työ kiinteistöalalla siis jatkuu ja tapaamisiin toisissa merkeissä.