Tilaa elämälle

Helena Kinnunen: Todistelusta toimeen!

25.04.14 /

Paljon mielenkiintoa herättänyt energiatodistusta koskeva kansalaisaloite on nyt eduskunnan käsittelyssä. Ottamatta sen enempää kantaa energiatodistusten sisältöön, on mielestäni valitettavaa, jos huomio keskittyy vain todistuksiin - niiden puolustamiseen tai vastustamiseen. Tämä hämärtää helposti kokonaiskuvaa energiatehokkuuden parantamisesta. Energiatodistukseen liittyvistä haasteista on järkevää keskustella, mutta on syytä pitää mielessä, että energiatehokkuuteen liittyy paljon muutakin.

Energiatehokkuuden edistäminen ei ole enää vain muutamien kiinteistöalan edistyneimpien toimijoiden agendalla, kuten vielä muutama vuosi sitten oli. Siitä on tullut jokapäiväistä toimintaa ja asian eteen on tehty ja tehdään paljon töitä. Pelkästä säästökeskustelusta on edetty sen pohtimiseen, miten energiatehokkuutta kokonaisvaltaisesti parannetaan ja rakennuksia käytetään mahdollisimman viisaasti. Rakennusten järkevä käytettävyys on nousemassa kilpailueduksi myös vuokralaisista kilpailtaessa. Yhä useampi yritys hakee tiloja, jotka paitsi tukevat liiketoimintaa ovat myös energiatehokkaita. Teknisten ominaisuuksien lisäksi myös sijainnin ekologisuus kiinnostaa.

Teknisin konstein energiatehokkuus ei etene riittävää vauhtia etenkään olemassa olevassa rakennuskannassa. Niissä korjaukset saattavat olla huomattavan kalliita ja vaikeasti toteutettavia, joten huomiota on kiinnitettävä tilojen mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön. Toki korjauksiakin pitää tehdä, mutta viime vuosien kokemukset osoittavat, että nopeat, jopa kymmenien prosenttien parannukset saavutetaan käyttämällä kiinteistöjä ja niiden teknisiä järjestelmiä oikein.

RAKLI on jäsentensä kanssa laatinut erilaisia ohjeita ja työkaluja, joiden avulla energiatehokkuus voidaan ottaa huomioon esimerkiksi vuokrasopimuksissa. Klinikoilla alan parhaat ammattilaiset ovat myös yhdessä pohtineet erilaisten energiaratkaisujen hyödyntämistä. Tehdyn työn tulokset ovat nettisivuillamme koko alan hyödynnettävissä.

Energisin terveisin

Helena Kinnunen
toimitusjohtaja

Työkaluja:
Energiatehokkaat sopimuskäytännöt
Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelma
Toimitilojen toimenpideohjelma

Klinikat:
Plusenergia – uusiutuvan energian hyödyntäminen nollaenergiarakennuksissa
Österdundom – aurinkoenergian hyödyntäminen
Alueelliset energiaratkaisut - uusiutuvan ja ylijäämäenergian hyödyntäminen
Onnelanpolku – energiatehokas palveluasumiskiinteistö
Soininen – elinkaaritehokkaat asumisoikeuspientalot

 

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä