Tilaa elämälle

Ilpo Peltonen: Kerrostalojen korjaaminen liian monimutkaista?

04.06.14 /

Asuinkerrostalojen korjaamista ohjaavat keskeisenä tekijänä asukkaiden maksukyvyn rajoissa pysyvät asumiskustannukset. Ennakkoon kerättyä korjausrahaa on käytössä valitettavan harvassa yhtiössä ja remonttien kulut siirtyvät joko vuokriin tai omistusasunnoissa rahoitusvastikkeisiin. Väestön ikääntyessä ja samassa taloudessa asuvien määrän pienentyessä taloudelliset reunaehdot asettavat korjaushankkeille yhä suurempia haasteita. Yksittäisen asukkaan näkökulmasta remonttien rahoittaminen voi pakottaa hänet jopa luopumaan nykyisestä asunnostaan. Kerrostalojen peruskorjauskustannukset ylittävät jo monessa kasvukeskuksessa asuntojen käyvän arvon, eikä valtion tai kuntien rahaa ole tarjolla tämän ongelman ratkaisemiseksi.

”Asuinkerrostalojen suuret ikäluokat” ovat tulleet peruskorjausikään ja tulevaisuuteen siirrettyjä korjaustarpeita on nyt välttämätöntä toteuttaa. Pitkäjänteisen kiinteistönpidon keskeisiä työkaluja ovat kiinteistön kuntoon ja asukkaiden tarpeisiin pohjautuvat kiinteistökohtaiset huolto- ja korjausohjelmat, jotka sopivat yhteen omistajien strategisten tavoitteiden kanssa. Kohtuullisina pidettävien asumiskustannusten edellytyksenä on korjaustarpeiden jaksottaminen tärkeysjärjestyksessä pidemmälle ajanjaksolle sekä sopivaan laatutasoon määritellyt korjausratkaisut, jotka ovat tehokkaasti toteutettavissa ja hinnaltaan ennakoitavissa. Energiatehokkuutta parantavien toimenpiteiden tuoma säästö käyttökustannuksissa kompensoi hieman rahoituskustannuksia.

Nykyinen korjaushankkeen päätöksenteko- ja toteuttamisprosessi, jossa tilaaja kokoaa suunnittelijat, laadituttaa kohdekohtaiset korjaussuunnitelmat ja kysyy urakkatarjousmenettelyllä korjaushinnat, ei taida vauhdittaa asuinkerrostalojen laajamittaista korjaamista. Turun kaupunki, Turun seudun kehittämiskeskus ja RAKLI ovat yhdessä kumppaneidensa kanssa käynnistäneet klinikan, jossa kehitetään asuinalueiden ja -kerrostalojen korjaus- ja uudistamiskonsepteja sekä niiden hankintamenettelyjä. Tavoitteena on helpottaa korjaushankkeiden päätöksentekoa ja hankintaa sekä saada riittävän kysynnän avulla aikaan uusia palvelukonsepteja, jotka vauhdittavat suurempien alueiden korjaamista sekä korjausrakentamisen tuottavuuden ja tuotteiden kehittämistä.

Asuinkerrostalon korjausten jaksottaminen ja korjausrakentamisen vaatima päätöstenteko tulee muuttaa sellaiseksi, että nämä onnistuvat muiltakin kuin rakennusalan ammattilaisilta. Tilaajan tulisi myös tietää, mitä hän on rahoillaan saamassa. Teknisten toteutusten ja tuotantotapojen sekä hankkeiden johtamisen kehittämisessä on riittävästi tekemistä meille rakennusalan ammattilaisille.

Alan toimintatapojen muuttaminen on varmasti vaikeaa, mutta uusia innovaatioita on korjausrakentamiseen löydyttävä ja tähän on mahdollista päästä alan toimijoiden yhteisin ponnistuksin. Toivon lukijoilta hyviä ideoita ja ehdotuksia, joilla korjattavien kerrostaloasukkaiden vuokrat ja vastikkeet pysyvät maksukyvyn rajoissa.

Uutinen klinikan aloitusseminaarista

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä