Tilaa elämälle

Johanna Aho: Hallitus söi sanansa kiinteistöveron muutoksista

18.10.16 / Aho Johanna

Viime viikolla pidettiin eduskunnassa kuulemistilaisuus kiinteistöverolain muutoksista. Kävin siellä nostamassa esiin RAKLIn jäsenkunnan huolia liittyen jatkuviin nostoihin sekä sen, etteivät hallituksen esitykset tässä asiassa näytä olevan alkuunkaan linjassa hallitusohjelman lupausten kanssa.

Vuosien 2015-2019 hallitusohjelmaan kirjattiin, että kiinteistöveroa korotettaisiin koko kauden aikana yhteensä 100 miljoonaa euroa, ja että tämä toteutettaisiin portaittain 25 miljoonaa euroa / vuosi. Vuonna 2016 korotusta kuitenkin tuli jo 50 miljoonaa euroa ja vuodelle 2017 ehdotetaan nyt 75 miljoonan euron lisäystä. RAKLI on tuonut vahvasti esiin kantansa siitä, että tälle kehitykselle on tultava loppu.

Kiinteistöverolakia esitetään nyt muutettavan niin, että yleisen kiinteistöveroprosentin alarajaa korotettaisiin 0,86:sta 0,93 prosenttiin, vakituisten asuinrakennusten 0,39:sta 0,41 prosenttiin sekä rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentin vaihteluväliä muutettaisiin 1-4 prosentista 2-6 prosenttiin. Lisäksi ehdotetaan, että eräiden pääkaupunkiseudun kuntien rakentamattomalle rakennuspaikalle määräämän veroprosentin olisi oltava vähintään 3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin yleinen kiinteistöveroprosentti, kun tämä ero on nyt ollut 1,5 prosenttia.

Asukkaiden ja yritysten maksukyvyllä on rajansa, eivätkä kotien ja toimitilojen vuokrat voi loputtomiin kohota. Lopputulos voi olla masentava, jos jatkuvalla kustannusten nostamisella viedään kiinteistönomistajilta mahdollisuudet huolehtia asianmukaisesti omaisuudestaan. He ovat viime vuosina satoja miljoonia lisäeuroja verokirstuun tilittäneet – seitsemässä vuodessa verotuotto on kasvanut jo yli 70 prosentilla.

Vastuullinen ja pitkäjänteinen kiinteistönpito on meidän kaikkien etu. Yli kaksi kolmasosaa kansallisvarallisuudestamme on kiinni rakennuksissa. Näiden hyvästä kunnosta ja viihtyisyydestä ei pidä tinkiä. Harkintaa pitää siis käyttää, kun julkisen talouden kurimuksessa mietitään, mistä tilkettä otetaan.

Johanna Aho
Lakimies

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kiinteistöverolain muuttamisesta

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä