Tilaa elämälle

Johanna Aho: Pääkaupunkiseudulle putoamassa veropommi

12.08.15 / Aho Johanna

Kiinteistöveron tuotto on viimeisten kuuden vuoden aikana kasvanut 655 miljoonalla eurolla eli 67 prosentilla. RAKLI on tänään antanut tuoreimmasta lakimuutoksesta lausunnon, jossa korostamme, että julkisen talouden jatkuva paikkaaminen kiinteistöveroja korottamalla on kestämätön ratkaisu. Tarvittavat veroeurot otetaan asukkaiden ja yritysten rahapusseista, mikä näkyy sekä ostovoiman että kilpailukyvyn heikentymisenä.

Erityisen ikävää viime vuosien muutoksissa on ollut se, että verojen nousu on painottunut voimakkaasti pääkaupunkiseudulle. Alueen pitäisi toimia taloutemme veturina, ja sinne suurin osa ammattimaisesta kiinteistöliiketoiminnasta Suomessa sijoittuu. Esimerkiksi tämän vuoden alusta voimaan tulleen lain tuloksesta, 50 miljoonasta lisäveroeurosta, yli puolet tulee Espoosta.

Näennäisesti jatkuvat kiinteistöveron rajojen ja verotusarvon laskentaperusteisiin tehtävät pikku muutokset eivät vaikuta mullistavilta, mutta näiden yksittäisten toimien valmistelussa tuntuu unohtuvan, että kiinteistöjen ylläpitokustannukset ovat viime vuosina muutenkin kaahanneet melkoista kiitolaukkaa. KTI Kiinteistötiedon RAKLIlle laatiman selvityksen mukaan tällä vuosituhannella kustannukset ovat jo tuplaantuneet.

Maltti olisi siis valttia, kun julkisen talouden kurimuksessa mietitään, mistä tilkettä otetaan. Vastuullinen ja pitkäjänteinen kiinteistönpito on meidän kaikkien etu – noin 70 prosenttia kansallisvarallisuudestamme on kiinni rakennuksissa. Näiden hyvästä kunnosta ja viihtyisyydestä ei pidä tinkiä.
Asukkaiden ja yritysten maksukyvyllä on rajansa, eivätkä vuokrat voi loputtomiin kohota. Jos kiinteistönomistajilta viedään jatkuvalla kustannusten nostamisella mahdollisuudet huolehtia asianmukaisesti omaisuudestaan, voi lopputulos olla masentava. Ja kuten alussa mainitsin, ovat he viime vuosina jo satoja miljoonia lisäeuroja verokirstuun tilittäneet.

Johanna Aho
Lakimies

RAKLIn lausunto 12.8.2015
Kiinteistön omistamisen verotus -selvitys

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä