Tilaa elämälle

Johanna Aho: Purkutyöt käynnissä – sääntelyä vai luottamusta?

07.09.15 / Aho Johanna

Muutos on käynnissä. Viimeaikaiset julkiset ja henkilökohtaisesti käydyt keskustelut sääntelyn kehittämisestä ovat olleet erittäin rohkaisevia. Hallitus on painokkaasti luvannut purkaa sääntelyä, mikä on meidän alamme kannalta tervetullutta.

Toki on muistettava, että sääntely on perusta yhteiskunnan toimivuudelle, mutta on erittäin tärkeää tarkastella sitä, missä helpottaminen toisi lisää aktiviteettia kituuttaville markkinoille. Nyt normitalkoissa on selvästi vauhti päällä, ministeriöissä on kääritty hihat asioiden saamiseksi nopeasti eteenpäin ja uudenlaisia yhteistyömenetelmiä kehitetään ratkaisujen toimivuuden varmistamiseksi.

Hallitusohjelmassa oli mukana useita yksityiskohtaisia avauksia liittyen kaava- ja rakentamisen lupajärjestelmän uudistamiseen. Tähän työhön tartutaan syksyn aikana ja RAKLI on mukana asian käytännön toteutusta pohtivassa työryhmässä. Meidän näkökulmastamme keskeisimmät työryhmätyöskentelyn aikana ratkaistavat kysymykset liittyvät päätösprosessien lyhentämiseen, täydennysrakentamisen ja rakennusten käyttötarkoituksenmuutosten sujuvoittamiseen sekä vähittäiskaupan suuryksiköiden ohjaukseen.

RAKLIn rakennuttaminen-toimikunta ja yhdyskunta ja infra –johtoryhmä kokoontuivat porukalla sääntelyaiheen pariin viime tiistaina. Käydyssä keskustelussa nostettiin vahvasti esiin luottamus rakennuttajan ammattitaitoon ja kykyyn arvioida asiakkaidensa tarpeita. Arviointivastuuta toimivista ratkaisuista voisi siirtää nykyistä enemmän rakennuttajille ja kiinteistönomistajille ja löysätä sääntelyruuvia.

Toinen seikka, jonka jäsenistömme nostaa toistuvasti on sääntelyn ja ajankäytön suhde. On erittäin valitettavaa, että esimerkiksi loputtoman pitkät valitusprosessit estävät investointien tekemisen ja vesittävät hyviäkin suunnitelmia markkinatilanteen muuttuessa. Ja toisaalta on turha käyttää työaikaa byrokratian pyörittämiseen, kun tarvittaisiin toimeliaisuutta.

Sääntelyä kehitettäessä toivoisin myös kokeilujen mahdollistamista. Uutta ei synny, jos ideoita ei päästä testaamaan. Kuten erään kaupungin edustaja totesi, ei yhden hieman poikkeavan talon rakentaminen ole hirveä riski, mutta hyödyt voivat olla merkittävät, jos aikaan saadaan toimiva ja muuallekin monistettava malli.

Nyt tuntuu poliittisilla päättäjillä olevan halua muutokseen paljon ja uusia avauksia tulee viikoittain. Toivottavasti tätä intoa löytyy myös kaikilta meiltä muilta ja syntyy runsaasti rohkeita ideoita, emmekä sorru vain vanhan järjestelmän paikkailuun. Otan mielelläni vastaan jäsenistön näkemyksiä siitä, miten maankäyttö- ja rakennuslain järjestelmää tulisi kehittää. Ehdotukset kaavoituksen, rakentamisen ohjauksen sekä muutoksenhaun kehittämiseksi ovat tervetulleita.

Ministeri Berneriä lainatakseni tarvitsemme nyt ajantasaista sääntelyä.

Johanna Aho
Lakimies

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä