Tilaa elämälle

Johanna Kaalikoski: Asumisen innovaatioita ja ekologisuutta Vantaan Asuntomessuilla

06.08.15 /

Kivistössä vielä muutaman päivän käynnissä olevilla Asuntomessuilla on nähtävissä myös useita kerrostalorakentamisen innovaatioita. RAKLIn jäsenistä mukana ovat Asuntosäätiö, SATO, TA-Yhtymä ja VAV Asunnot sekä tietenkin Vantaan kaupunki.

Kvartsijuonenpuisto
Kvartsijuonenpuisto

Asuntomessut ovat nykytrendien näyteikkuna. Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta erityistä Vantaalla on tiivis rakentaminen raideyhteyden äärelle. Fyysisesti messualue on tähänastisista pienin, mutta asukkaita sinne tulee enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kivistössä on tarjolla monenlaista asumista – vuokraa, asumisoikeutta ja omistusta kerrostaloissa sekä messalueelle tyypillisesti myös monenlaista pientalototeutusta.

Minulle jäi vuoden 2015 Asuntomessuista erityisesti mieleen ulkotilan laaja hyödyntäminen. Parvekkeilla ja terasseilla on kokoa. Lisäksi Vantaan kaupunki on rakentanut alueen asukkaiden olohuoneeksi hienon Kvartsijuonenpuiston.

Toinen hallitseva teema Kivistössä on ekologisuus. Viherpeukaloa omaavat messuvieraat saivat varmasti paljon uusia ideoita parvekkeilta, joilla kasvoi kaikennäköistä aina tutusta tomaatista eksoottisempiin maissiin ja chiliin.

Ympäristön huomioiminen on vahvasti läsnä myös VAV Asuntojen Opaali-kohteessa, joka on kierrätysrakentamisen pioneerihanke. Luonnonvaratasapainoisilla ja materiaalitehokkailla ratkaisuilla rakennuksen hiilijalanjälkeä saatiin pienenettyä viidenneksellä. Ympäristöystävällisten materiaalivalintojen lisäksi ympäristön kuormitus minimoitiin myös rakennusprosessin aikana. Opaalia kehitettiin laajassa yhteistyössä, johon matkan varrella osallistuivat eri tavoin NCC, ARA, Vantaan kaupunki, Tampereen teknillinen yliopisto sekä Kuusakoski, ja siinä on hyödynnetty muun muassa kierrätyslasia ja käsittelemätöntä puuta sekä hamppu- ja vihreää betonia.

Yksi messujen puhutuimmista kohteista on varmasti ollut SATOn Studiokoti, joka viidellätoista erittäin toimivalla neliöllään yllättää positiivisesti skeptisimmänkin tutustujan. Hyvin suunnitellut minikodit kiinnostavat varmasti messujen jälkeenkin, kun byrokratian esteet saadaan purettua rakentamisen tieltä.

Messuilla nähtiin myös mielenkiintoinen palvelueteistoteutus. NCC:n kerrostalossa jokaisen asunnon oven takana onkin pieni ”välitila”, johon asukas voi tilata itselleen erilaisia palveluita, kuten kauppakassin. Koodilla toimiva ovi mahdollistaa näppärästi myös esimerkiksi siivoojan käynnit asunnossa, kun numerosarjan voi vierailun jälkeen vaihtaa.

Jään mielenkiinnolla odottamaan lähtevätkö Asuntomessuilla nähdyt ratkaisut leviämään laajemmalle. Kiinnostavia ne ainakin olivat.

Johanna Kaalikoski
Viestintäjohtaja

Roskapöntöt Messualue
Kerrostalokohteet toivottavat messukävijät tervetulleiksi Imujätejärjestelmän iloiset vastaanottopisteet Vasemmalla olevaa pysäköintilaitosta koristaa mm. graafinen betoni
Kierrätyslasia Opaalin portaissa Seinämaalaus Opaalissa Studiokoti
Kierrätyslasi ilahduttaa Opaalissa portaiden kiipeäjiä Vantaan kuvataidekoulun 13-vuotiaan oppilaan Alexej Glebovin suunnittelema seinämaalaus Pieni, mutta laadukas Studiokoti kiinnosti Asuntomessujen kävijöitä

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä