Tilaa elämälle

Johanna Kaalikoski: Kohta asiakas kiittää

11.02.16 /

Alkuvuosi on ollut seminaarien ja työpajojen täyteistä. Silmiin pistävästi niissä kaikissa on ollut paljon puhetta asiakkaasta. Virheettömien luovutusten tärkeyttä perustellaan käyttäjille aiheutuvan haitan minimoinnilla ja allianssimalleissa lähdetään liikkeelle tilaajan tarpeiden optimaalisesta täyttämisestä. Kuulostaa oikeansuuntaiselta ja pitkään odotetulta liikahdukselta kohti palveluliiketoimintaa.

Integroituja projektitoteutuksia ja erilaisia allianssimalleja kokeilleet hehkuttavat vuolaasti hankkeiden hyvää henkeä. Toki ongelmia ja yllättäviä tilanteita tulee eteen näissäkin hankkeissa, mutta yhteinen organisaatio ja kaikkien osaamisen hyödyntäminen helpottavat niiden ratkaisemista. Maallikosta kuulostaisi itsestäänselvältä, että aina rakennetaan yhteistä kohdetta, mutta pirstaloituneissa hankkeissa tämä on kaukana totuudesta. Tiiviissä yhteisyössä ja vastuussa toteutetut hankkeet näyttävät tuottavan tyytyväisä asiakkaita.

Laadukasta käyttöönottoa käsitelleessä työpajassa korostettiin käyttäjän ja hänen huoliensa aitoa kuuntelua. Tämän tarpeen tunnistan kahdessa uudisasunnossa asuneena selkeästi. On lievästi sanottuna turhauttavaa, kun asiakkaan pyyntöihin suhtaudutaan aina lähtökohtaisen epäilevästi. Toki lopulta ne ainakin omalla kohdallasni täytettiin kiitettävästi, mutta aika tavalla näkökantojaan sai välillä perustella. Jos tunnettu tosiasia on se, että menee helposti pari vuotta siihen, että moderni rakennus toimii suunnitellusti, pitää käyttäjän tuntemukset ottaa vakavasti. Ja säätöaikaa saada merkittävästi lyhyemmäksi.

Tilan tekeminen muuttuville tarpeille on yksi RAKLIn viidestä strategisesta painopisteestä. Tavoitteeksi on asetettu, että vuoteen 2020 mennessä kiinteistö- ja rakentamisalalla ymmärretään syvällisesti asiakkaan tarpeita ja tilat tukevat käyttäjien liiketoimintaa. Viime viikkoina kuulemieni keskustelujen perusteella uskallan odottaa, että tämä tavoite voidaan hyvinkin saavuttaa - jopa etuajassa.

Luulenpa, että meillä kaikilla on töissä sitä mielenkiintoisempaa, mitä kauemmas pelkästä seinien tarjoamisesta etenemme.

Johanna Kaalikoski

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä