Tilaa elämälle

Johanna Kaalikoski: Meillä on mahdollisuus

18.11.16 /

Olin tiistaina Tampereella. Kaupunki on erittäin kiinnostavassa kehitysvaiheessa, ja Pirkanmaan aluetoimikuntamme kokous ja Rakennustekniikan vuosiseminaari sattuivat vielä erittäin osuvalle päivälle – koko maa kohisi Rantatunnelin avauksesta. Päivä oli täynnä positiivista kuhinaa. Digitalisaatioteema veti TTY:lle 300 osallistujaa, ja kaupungilla oli tulevaisuudensuunnitelmistaan paljon hyvää kerrottavaa.

Jukka Puhto esitteli toimikunnalle tutkimusta kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiosta. Aivan vielä ei ole hurraahuutojen aika. Asteikolla yhdestä kymmeneen yritykset arvioivat olevansa viitosen paikkeilla matkalla ideaalitasoon. Ja toisaalta kysyttäessä digitalisaation merkityksestä alalle, korostuu vahva usko tulevaisuuteen ja kehityksen tarjoamiin mahdollisuuksiin nykyisten hyötyjen jäädessä vielä suht vähäiselle tasolle.

Innostavinta seminaarissa oli varmasti monen mielestä Linda Liukkaan puheenvuoro, jossa hän esitteli tapaansa imeä lapset mukaan ohjelmoinnin ihmeelliseen maailmaan ja muuttaa ajattelutapoja perusteellisesti. Kuten tilaisuudessa todettiin, ei toimialalle tyypillinen ongelmakeskeinen ratkaisutapa riitä, vaan tarvitaan ajatuksia ja luovuutta ulkopuolelta. Liukas kehotti tarttumaan riskeihin ennakkoluulottomasti, jotta mahdollisuudet voivat realisoitua.

Tarpeiden ja asenteiden muutokset ovat tuoneet kiinteistö- ja rakentamisalan aikaan, jossa asiakkaiden ja heidän toimintansa tunteminen sekä ensiluokkainen palveleminen ovat keskiössä. Pelkkien seinien tarjoaminen ei riitä, kuten usein sanotaan. Ajoitus on sinänsä loistava, että juuri nyt digitalisaatio luo paitsi aivan uudenlaisia toimintamalleja, myös tapoja havainnoida jatkuvasti kaikkea ympärillämme tapahtuvaa ja vastata tarpeisiin oikea-aikaisesti.

Teknologia ei ole digikeskustelun ydin, vaan asiakkaiden tarpeiden, tapojen ja roolin muuttuminen, painotti Arto Nieminen puheenvuorossaan. Naulan kantaan!

Johanna Kaalikoski
viestintäjohtaja

TTY:n selvitys: Digitalisuuden nykytila ja tulevaisuuden kehityssuunnat kiinteistö- ja rakentamisalalla

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä