Tilaa elämälle

Johanna Kaalikoski: Mistä löytyisi pussillinen uusia ideoita?

26.01.15 /

Rakennuttajapäivillä kuultiin pitkästä aikaa edes hiukan positiivissävytteisempi talouspuheenvuoro. Aalto-yliopiston professori Matti Pohjola kertoi näkemyksiään nykytilanteesta ja siitä, millä Suomi saadaan jälleen nousuun. Pohjolan reseptit ovat hyviä, mutta tarvitaan reipasta otetta ja rohkeaa ajattelua, jotta kasvu hänen oppiensa mukaisesti saadaan aikaan digitalisaation keinoin, eikä perinteistä teollisuutta tekohengittäen.

Matti Pohjola nosti esiin pari mielenkiintoista yksityiskohtaa: taloudessa mennään nyt suoraa viivaa, koska tuottavuus ei enää kasva. Näin ei ole käynyt koskaan ennen rauhan aikana. Tästä seuraa se, että julkista taloutta on pakko sopeuttaa tosiasioiden valossa, työn määrää on mahdollista lisätä vain työuria pidentämällä ja tuottavuutta on parannettava. Pohjola lohdutti, ettei palkkojen alentaminen ole tähän tilanteeseen pysyvä ratkaisu. Kukaan ei ala tehdä arvokkaampia asioita sen vuoksi, että rahaa tulee vähemmän, hän alleviivasi.

Tulevaisuudessa tuottavuutta lisätään tiedon ja uusien ideoiden avulla. Pohjola povasi ihmisen ja tietokoneen työnjaon uudistamisesta lääkettä hiipuvaan talouskasvuun. Kun ihminen ratkaisee, mitkä ongelmat pitää käsitellä ja kone hoitaa teknisen laskennan, syntyy parempia tuloksia, hän lupasi. Kysymys on henkisen pääoman yhdistämisestä uuteen teknologiaan. Matti Pohjola myös muistutti, ettei sähkönkään osalta parasta tulosta nähty vielä 1930-luvulla, kun ensimmäiset piuhat vedettiin, eli varmasti digitalisaation tuottopotentiaalistakin on vielä iso osa hyödyntämättä.

Positiivisinta antia Rakennuttajapäivien puheenvuorossa oli Pohjolan huomio siitä, etteivät meillä suinkaan kaikki elinkeinoelämän toimijat ole taantumassa. Ainakin informaatio- ja viestintäaloilla menee hyvin. Taloutta pitää käynnissä myös valtava kiinnostus yrittäjyyteen – Aalto-yliopiston opiskelijoiden keskuudessa voidaan kuulemma puhua jo muoti-ilmiöstä.

RAKLIn toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen muistutti Rakennuttajapäivien avauksessaan, että investointivaltaisella kiinteistö- ja rakennusalalla on tärkeä rooli Suomen talouden nostamisessa. Nyt täytyy kuitenkin löytää ne keinot, joilla alan tuottavuus vihdoin saadaan aidosti paranemaan, ja aihetta käsittelevät juhlapuheet muuttuvat toiveiden tynnyristä toteutusten kuvaukseksi.

Me RAKLIssa tarjoamme mielellämme keskustelualustoja uuden ideoinnille ja kerromme hyvistä toteutuksista omissa kanavissamme eteenpäin. Kuten Pohjola sanoi, Suomi on hyvä sekä rakentamisessa että tietotekniikassa, nyt nämä pitää vaan yhdistää ja tuoda diginäkökulma kaikkiin strategioihin. Toivotaan, että visiot älykkäästä rakentamisesta ja kiinteistöjen ylläpidosta ovat arkipäivää ennen kuin huomaammekaan!

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä

30.01.15

Teollisuutta eikä pelkkää pelaamista!

Jos opiskelijoiden ja muiden nuorten kiinnostusta ei saada suunnattua perinteisille teollisuuden ja tuotannon alueille kuten rakentamiseen, metalli- ja metsäteollisuuteen, niin pian koko Suomi vaan pelaa pelejä ja viestittelee niistä toisilleen. Siten ei business kehity, tuotanto kasva eikä Suomi nouse menestykseen!