Tilaa elämälle

Johanna Kaalikoski: Roskan uusi tuleminen

23.10.15 /

Eilinen oli kestävän kehityksen ilotulitusta. Päivällä vietettiin ERA17-vuosipäivää, jossa esillä olivat energiaviisauden mallioppilaat ja illalla alan huippuja juhlittiin Green Building Council Finlandin Green Celebration -gaalassa. Lopputulema tilaisuuksista oli se, että itse asiassa Suomi ja täkäläinen kiinteistö- ja rakentamisala ovat tässä aihepiirissä aika hyviä.

Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika – ERA17 –vuosipäivää vietettiin nyt viidennen kerran ja viesti oli selvä: joka vuosi otetaan isoja harppauksia eteenpäin. Tällä kertaa tarjolla oli esimerkkejä niin kestävästä kaupunkikehittämisestä, liikkumisen palveluista, uudisrakentamisesta kuin korjaamisestakin. Tekesin Mika Lautanala palautti avauspuheenvuorossaan ajatukset toimintaohjelman käynnistämiseen vuonna 2010, jolloin esimerkiksi työkalut kiinteistöjen vertailuun eivät vielä olleet yhtä kehittyneitä kuin nyt ja alueellisen energian ratkaisutkin olivat yhä lapsenkengissä.

Monet päivän ja illan aikana kuulluista puheenvuoroista herättivät henkilökohtaistakin innostusta. Vantaalla kaupunkikehittämisen suunnitelmat ovat huikeita ja tekemisen meininki käsin kosketeltavaa. Ihan tekee mieli muuttaa upeisiin jokimaisemiin ja siirtyä Kehäradan päivittäiseksi käyttäjäksi. Auton hallissa viettämää aikaa olen surrut jo pitkään, ja olen valmis siirtymään yhteiskäyttöisen sähkömenopelin kuskiksi heti, kun palvelu on sujuvasti ja järkihintaan saatavilla.

Kaikesta päivän aikana nähdystä huikeinta oli kuitenkin Pure waste –muotinäytös. Tämä suomalainen edelläkävijäyritys tekee tekstiiliteollisuuden jätteestä hyvännäköisiä tuotteita luonnonvaroja säästäen ja vieläpä edullisesti. Minun lähipiirini ei enää tarvitse arvuutella, mitä joulupaketeista löytyy.

Tällaista resurssiviisauden voittokulkua meidän pitäisi nyt saada aikaan myös kiinteistö- ja rakentamisalalle. Materiaalin kierrätyksen heikko jama taisikin olla ainoa asia, josta saimme esiintyjiltä noottia. Uudisrakentamisen prosessit on hiottu huippuunsa ja digitaalisuuden avulla työmailla pystytään jo lähes ihmeisiin. Mutta se, mihin meillä ei elinkaarinäkökulmasta juuri ole paneuduttu, on järkevä purkaminen. Talot muuttuvat suurelta osin kasaksi käyttökelvotonta roskaa, eikä kaikkea jätettä pystytä erottelemaan.

Nyt kun kestävän kehityksen huomioiminen on meillä monesta näkökulmasta jo selkärangassa, edessä on uusi haaste: miten huomioimme materiaalien uusiokäytön ja rakennuksen mahdollisen purkamisen jo silloin, kun sitä suunnitellaan? Tästä kuulemme toivottavasti hyviä esimerkkejä ERA17-vuosipäivässä 2016!

Johanna Kaalikoski
ERA17-viestintäryhmän jäsen

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä