Tilaa elämälle

Johanna Kaalikoski: Talo, johon tahtoisi jäädä

18.09.15 /

Tällä viikolla minut valtasi halu opiskella jälleen. Eikä tämä johtunut siitä, etteikö tiedonjanoani olisi jo menneinä vuosina sammutettu, vaan siitä, että pääsin Pirkanmaan aluetoimikuntamme kanssa käymään nykyaikaisessa oppimisympäristössä. Tampereen teknillisen yliopiston Kampusareena löi houkuttelevuudessaan mennen tullen laudalta kaikki ne koulurakennukset, joissa minä olen päntännyt.

Kampusareena on loistava esimerkki siitä, kuinka hyvin tila voi palvella sinne sijoittuvaa toimintaa. Suomen yliopistokiinteistöissä on pohdittu paljon uusia oppimisen tapoja ja sitä, miten tilat näitä tukisivat, eikä tyydytä vain ikiaikaisiin, ”aina yliopistot on rakennettu näin” -tyyppisiin ratkaisuihin. Jos rakennus vaikuttaa jo kahden viikon käytön jälkeen siltä kuin se olisi ollut paikallaan aina ja kuhisee elämää, on kaiken täytynyt onnistua aika nappiin.

Nykyaikainen yliopistorakennus tarjoaa juuri sitä, mikä oli minulle jo toimistoympäristöihin liittyvästä keskustelusta tuttua: erilaisia tiloja, joita voi valita tehtävien mukaan. Ja kaikki alueet opiskelijat olivat myös ottaneet hyvin haltuunsa. Pieniä porinaryhmiä oli siellä täällä, säkkituolien uumenissa lötköttelijät imivät itseensä uusinta tietoa ja rauhaa kaipaavat olivat sulkeutuneet hiljaisen työn alueille tai puhelinkoppeihin. Kaikkein rauhallisimmissa paikoissa jopa tietokoneen näpyttely on kielletty, vaikka pääsääntöisesti esimerkiksi juttelu on sallittua kaikkialla kirjastoa myöten.

Jos nuori pääsee jo koulussa tällaiseen ympäristöön, on hänen siirtymisensä työelämään varmasti aika mutkatonta. Ainakin, jos työpaikka sattuu sijaitsemaan modernissa, vuorovaikutukseen kannustavassa monitilatoimistossa. Luulenpa, ettei kenellekään vuosia Kampusareenalla viettäneellä tule mieleenkään haikailla koppikonttorin uumeniin.

Kampusareena on hieno osoitus siitä, kuin vetovoimainen rakennus voi olla. Suomen yliopistokiinteistöjen Mervi Huhtelin kertoi, että rakennuksessa vierailleet lapset ovat kysyneet, koska he pääsevät tähän taloon opiskelemaan. Omalta kohdaltani minun täytyy kuitenkin todeta, että valitettavasti vuosia pitänee opiskelujen osalta laskea jo taaksepäin.

Johanna Kaalikoski

P.S. Tampereella tapahtuu paljon muutakin mielenkiintoista. Lue uutinen RAKLIn Pirkanmaan kärkihankkeet -seminaarista

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä

02.10.15

Kyllä tänne kampukselle saa tulla opiskelemaan!

Hei Johanna! Kyllä tänne TTY:n kampukselle saa tulla opiskelemaan, ei se ole vain nuorten juttu. Meidän jatko-opiskelijoiden joukossa on hyvin monen ikäistä porukkaa ja hyvin erilaisilla taustoilla. Itse esimerkiksi toimin yrittäjän tässä ympäristössä, ja huomaan, että tietojen päivittäminen ja ajantasalla pitäminen on huomattavasti helpompaa täältä kampukselta käsin toimiessa. Eikä opiskellakseen tarvitse edes olla opiskelija: yliopistolakihan takaa luennoille osallistumisen oikeuden ihan kaikille :)