Tilaa elämälle

Johanna Kaalikoski: Terveisiä Oslosta – Norjassa kysyntää osaajille

12.06.15 /

RAKLIn toimiston väki tutustui kesäkuun alussa Osloon ja vieraili myös paikallisessa Finprossa. Kuulimme muun muassa sen, että kuten montaa muutakin eurooppalaista metropolia, myös voimakkaasti kasvavaa Norjan pääkaupunkia vaivaa tällä hetkellä asuntopula. Tämän seurauksena uusia alueita rakennetaan kiihtyvällä tahdilla.

Turistin silmin uudistuva Oslo näytti hienolta. Aivan keskustaan rakentuu useita näyttäviä alueita, kuten Tjuvholmen, Aker Brygge ja OperaKvarteret sekä sen lähiympäristö. Kaupunginosat tekevät vaikutuksen näyttävillä arkkitehtonisilla ratkaisuillaan ja eläväisyydellään.

Aivan toisen tyyppistä asumista tarjoaa Holmenkollen, jonka rinteille nousee taloyhtiötyyppistä pientalorakentamista. Viehättävä ”alppitunnelma” on saavutettavissa myös metrolla, jonka erittäin tiheät pysäkinvälit hämmästyttivät suomalaiskävijää.

Finpron Antti Mäkikyrö kannusti suomalaisia tarjoamaan osaamistaan rohkeasti Norjan käyttöön, koska tilausta tälle on. Hän kertoi olevansa erittäin tyytyväinen siitä, että Technopolis ja Citycon ovat viime aikoina investoineet Norjaan, ja toivotti muutkin toimijat lämpimästi tervetulleiksi. Norjan kehitys on vakaata ja kulttuuri sekä kieli suomalaisille helposti haltuun otettavissa, joten suuria esteitä rajan ylitykselle ei ole.

Norjassa on myös pääomia, joita kannattaisi houkutella Suomeen. Mäkikyrön kokemusten mukaan Suomi on yllättävänkin vieras naapurimaalaisillemme. Tarvitaan siis tunnettuuden lisäämistä ja tiedon levittämistä kiinteistömarkkinoidemme tarjoamista mahdollisuuksista.
Norjassa meno on käytettävien pääomien suhteen hiukan toista kuin meillä. Eiköhän tiivistetä yhteistyötä molempiin suuntiin, ja oteta sieltä hieman vauhtia meidänkin talouteemme.

Johanna Kaalikoski
viestintäjohtaja