Tilaa elämälle

Jyrki Laurikainen: Korjausvajetta voidaan hoitaa tuottavuuden nostolla

10.04.15 / Laurikainen Jyrki

Rakennuskantamme ikääntyy ja tekemistä riittää, kuten muun muassa Kiinteistöliiton eilen julkaisema, PTT:n laatima Asuinrakennusten korjaustarve –tutkimus ansiokkaasti osoitti. Rakennetun ympäristön uudistamisen ja kehittämisen tarve kasvaa jatkuvasti myös kaupungistumisen myötä, mutta käytettävissä on rajallisesti resursseja, joilla saavutetuissa tuloksissa ei toistaiseksi ole juuri ollut hurraamista. Tämän vuoksi meillä on kiire kehittää uusia toimintatapoja ja ratkaisuja.

Kun halutaan saada aikaiseksi huomattavasti nykyistä enemmän samoilla resursseilla, pitää meidän parantaa korjausrakentamisen tuottavuutta ja laatua merkittävästi. Tämä ei onnistu toimimalla joka kohteessa ainutkertaisella tavalla, vaan tarvitaan monistettavia, esihyväksyttyjä ratkaisuja ja helposti omaksuttavia toimintatapoja. Tämä laskisi hankkeiden kustannuksia ja parantaisi niiden ennakoitavuutta merkittävästi. Vertauksena voidaan käyttää mittatilauspukua: hinta ja tilauksen pääpiirteet ovat alusta alkaen selvillä, mutta pientä säätöä ja hiomista tuotteeseen tehdään prosessin kuluessa.

Asukkaiden kannalta ”valmispaketeissa” on useita hyötyjä. Näiden avulla voidaan lyhentää remontin läpimenoaikaa, mistä on kiistatta etua asukkaille, joiden ei tarvitse jättää kotejaan viikoiksi tai jopa kuukausiksi. Selkeästi hinnoitellut ja eritellyt vaihtoehtoiset ratkaisut antavat myös asiakkaille hyvän käsityksen siitä, mitä heidän maksukykynsä puitteissa on mahdollista tehdä. Tässä on alalle iso haaste, kun käyttöön pitäisi saada myös maallikoille ymmärrettäviä ja selkeitä tuotteita, joiden tilaaminen ei edellyttäisi erityisosaamista.

RAKLI on osaltaan mukana edistämässä uusien korjauspalvelujen tarjontaa muun muassa klinikkatoimintansa kautta. Jäsenistöömme kuuluvat ammattimaiset kiinteistöomistajat ovat suurina tilaajina avainasemassa, kun uusia ratkaisuja markkinoille tulee. On luonnollisesti myös omistajien etu, kun korjausrakentamisen tuottavuus ja lopputuloksen laatu parantuvat.

Tuotteistetut, modulaariset ja ennalta hinnoitellut vaihtoehtoiset ratkaisut tulevat toivottavasti korjausrakentamiseen rytinällä pian. Ainakin tarvetta ja markkinaa näille riittäisi, kun tarkastelee asuntokantamme rakennetta.

Jyrki Laurikainen
toimitusjohtaja
RAKLI ry

Kerrostalojen korjaaminen –klinikan loppuraportti

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä