Tilaa elämälle

Jyrki Laurikainen: Täyskielto turhan tiukka – käyttötarkoituksenmuutoksia tarvitaan

09.12.16 /

Lehdistössä ja somessa on kuohunut sen jälkeen, kun Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnassa viime viikolla käsiteltiin ehdotusta estää toimistojen muuttaminen asunnoiksi laajalla alueella kantakaupungissa. Näin radikaali yleinen linjaus asiassa, jossa jokaista kohdetta pitäisi arvioida sen omista lähtökohdista, ei ole toimiva ratkaisu.

RAKLIn edustamat kiinteistönomistajat ovat huolestuneita toimintaedellytystensä merkittävästä rajaamisesta, jos tällainen täyskielto toteutuisi. Pääkaupunkiseudun toimistomarkkina on rajussa muutoksessa muun muassa siksi, että käyttäjien vaatimukset tilojen toiminnallisuudelle lisääntyvät ja tilatehokkuutta parannetaan siirtymällä monitilatoteutuksiin. Tämän seurauksena uutta, toiveita vastaavaa tilaa rakennetaan keskeisille sijainneille, ja epäkuranteille toimistoille pitää löytää uusi käyttötarkoitus.

Kaupunkikehityksen näkökulmasta on toki tärkeää, että erilaiset toiminnot sekoittuvat. Huoli siitä, että kantakaupunkiin tulisi vain asumista, on kuitenkin turha. Alue on myös toimistomarkkinana erittäin mielenkiintoinen, ja kiinteistönomistajilla on intressi tarjota palveluita erityisesti siellä. Kysyntää ei kuitenkaan synny pakottamalla, ja on tärkeää hyväksyä se, että aika on nyt eri kuin epäkiinnostaviksi muuttuneita toimistoja rakennettaessa.

Kaupungin elinvoimaa lisää se, että kiinteistöt ovat tarkoituksenmukaisessa käytössä, ja niitä voidaan kehittää joustavasti käyttäjien toiveiden mukaan. Uusia konsepteja kyllä syntyy ja tiloja uudistetaan markkinaehtoisestikin, ilman rajaavaa sääntelyä. Esimerkiksi co-working-toimistot ovat jo löytäneet kodin monista vanhanaikaisiksi käyneistä taloista.

Fakta on se, että tarvittavien toimistoneliöiden määrä pääkaupunkiseudulla vähintäänkin puolittuu, kun työtilat alkavat vastata yhä tehokkaammin nykyisiä työn tekemisen tapoja. Ja toisaalta asuntoja tarvitaan. Käyttötarkoituksenmuutos on aina iso hanke, eikä yksikään kiinteistönomistaja lähde sellaista ajamaan kevyin perustein. Konvertoinnin tullessa ajankohtaiseksi on kaikki kivet vanhan käytön osalta kyllä jo käännetty. Salkun uudelleen järjestelyn kieltäminen olisi erittäin haitallista myös Suomen kiinteistömarkkinan kansainvälisen kiinnostavuuden kannalta.

RAKLI painottaa strategiassaan kaupunkiseutujen rohkean uudistamisen tärkeyttä. Nykymaailmassa muutosvauhti on huima, ja kyydissä pysymistä auttaisi joustava ja useat käyttötarkoitukset hyväksyvä kaavoitus. Sekä ennen kaikkea avoin keskustelu kaupungin ja kiinteistönomistajien välillä, jotta yhteinen näkemys kaupunkiseutujen kehittämisestä voisi muodostua. Tähän tarjoamme mielellämme areenan.

Jyrki Laurikainen
toimitusjohtaja

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä

09.12.16

kuntapäättäjät nyt kuulolle

fiksu kannanotto