Tilaa elämälle

Jyrki Laurikainen: Uutta kohti ja kokeilemaan

13.11.15 / Laurikainen Jyrki

Tämä marraskuu on lähtenyt liikkeelle kaikkea muuta kuin masentavissa merkeissä. Olen hakenut innostusta ja virtaa pimeneviin päiviin jo kolmesta eri tapahtumasta: Kiinteistöliiketoiminnan vuosiseminaarista, AEC Hackathonista ja Slushista. Kiinnostukseni uuteen teknologiaan ja tuotteisiin kumpuaa paitsi itsestäni, myös RAKLIn uudesta strategiasta, jonka yksi painopiste on ”Tilaa uudistumiselle ja digitalisaatiolle”.

Ensimmäisenä voimaannuttavasta tunnelmasta saatiin nauttia Aulangolla, kun vuosiseminaarin starttipäivästä suurin osa oli varattu kasvuyritysten ja uusien ideoiden esittelylle. Kokemuksena reverse pitchaus oli mielenkiintoinen. Kiinteistö- ja rakentamisalan yritysten edustajat pääsivät kertomaan teknologiaguruille haasteita, joihin he tarvitsevat ratkaisua. Tarpeet olivat erittäin konkreettisia ja hyvin kiteytettyjä. Startupien pitchatessa omia ideoitaan juontajana toiminut Sami Kuusela puolestaan kehui sitä, että harvoin kasvuyritysten tuotteet ovat yhtä valmiita kuin vuosiseminaarissa esitellyt, ja yrittäjien eteen keräytyikin tilaisuuden päätteeksi pitkät jonot kiinnostuneita asiakkaita.

Kiinteistöliiketoiminnan parista siirryin luontevasti Espooseen AEC Hackathoniin. Lyhenne tulee sanoista Architecture, Engineering ja Construction. Kolmen päivän aikana ratkottiin tähän alaan liittyviä haasteita teknologian ja digitaalisuuden keinoin. Viikonlopun aikana asioita eri näkökulmista katsovat henkilöt tiimiytyivät ja tuottivat huikealla nopeudella konkreettisia ratkaisuja olemassa oleviin haasteisiin.

Teknohurmokseni sai hienon päätöksen Slushissa. Harvoin olen ollut paikassa, jossa positiivisuus ja ennakkoluulottomuus ovat yhtä käsin kosketeltavia. Hieno kokemus! Tällä kertaa mukana olleista 1600 yrityksestä vain 40 tarjosi suoranaisesti kiinteistöihin tai rakentamiseen liittyviä ratkaisuja. Näiden lisäksi laveammin laskettuna alaan kytkeytyi reilut sata startupia. Meidän alaamme haastan siihen, että seuraavassa Slushissa määrä on vähintäänkin tuplaantunut ja Build environment näkyy huomattavasti enemmän.

Startupilmiö on edennyt uuteen vaiheeseen, jossa pyritään ratkaisemaan todellisia ongelmia, eikä tuotteita kehitetä niitä itseään varten. Tähän imuun meidän on hypättävä mukaan. Eikä uuden ideointi tokikaan saa olla vain kasvuyritysten harteilla, vaan mullistavia tuotteita voi syntyä vanhojen konkareidenkin kehittäminä.

RAKLI aikoo järjestää alustoja kohtaamisille ja törmäyttää uutta ideoivat yritykset jäsentenorganisaatioiden kanssa. Tämä rooli kuuluu meille luontaisesti jo strategiammekin perusteella, mutta pidän tätä myös kansantaloutemme näkökulmasta tärkeänä. Meidän alallamme menee nyt moneen muuhun verrattuna hyvin, joten on suorastaan velvollisuutemme olla edelläkävijä myös digitaalisuuden alalla ja osaltamme kasvattaa tätä markkinaa. Käytännössä lähes kaikki arjen toiminta tapahtuu rakennetussa ympäristössä, joten pintaa uusille ratkaisuille löytyy. Nyt täytyy vaan synnyttää reipas kokeilemisen kulttuuri, joka mahdollistaa nopean etenemisen ja talkoohengessä yrittämisen.

Jos sinulla on ajatuksia siitä, mitä toivot RAKLIn osaltaan tekevän, kuulen siitä mielelläni. Yksi tärkeä oppi, joka itselleni erityisesti jäi Slushin silverstagelta mieleen, on se, että täydellisyys tappaa edistyksen. Nyt siis mennään eikä meinata.

Jyrki Laurikainen

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä

13.11.15

Assistant Professor

Universities are a good place to begin experimenting, and grooming bold initiatives. We are aiming to do so and we need industry partners willing to go that path. I will be happy to discuss our plans ahead.

14.11.15

Kalustemainen työtilaratkaisu

Hyvä teksti. Jos kotimainen Smartblock (www.smartblock.fi) ei ole vielä tuttu, kannattaa tutustua. Slushissa olimme massiivisesti esillä - kaksi omaa ständiä, kaksi Smartblockia media-alueella ja seitsemän Smartblockia kuudella eri Slushin kumppanilla mm. Samsungilla, DHL:llä ja Fortumilla. Vastaanotto oli huikea ympäri maailman. Jos innovaatio herättää mielenkiinnon, sopisin mielelläni tapaamisen Kampin Sähkötalon showroomiimme. Janne Orava, janne.orava@smartblock.fi, 040 820 4842

16.11.15

Konkreettinen ehdotus

Hyvä kirjoitus ja avaus, Jyrki! Mitä jos RAKLI panostaisi merkittävästi seuraavan suomalaisen AEC Hackathonin järjestämiseen ja toisi jäsenistöä aktiivisesti mukaan. Siinä on valmis formaatti ja toimintamalli. Jäsenistö pääsisi tuomaan haasteita kehittäjille ja saisi tuntumaa nopeasta prototyyppityöskentelystä.

17.11.15

Toinen ääni AEC Hackathoniiin panostamiselle

Kannatan tuota Hackathon kokeilua, kyllä Rakli ja erityisesti sen jäsenet voivat kiihdyttää kehitystä tuon kaltaisella toiminnalla.

17.11.15

Kiitos

Kiitokset palautteesta. RAKLI aktivoituu lisää strategiansa mukaisesti panostaen teemaan uudistuminen ja digitalisaatio. Hackathon on oiva mahdollisuus.

18.11.15

Kysyntää toimialat ylittäville nopeille kokeiluille on

Heti AEC Hackathon viikonlopun jälkeen alkoi tulvimaan kyselyitä seuraavasta. Mielellään pidetään RAKLI ja jäsenorganisaatiot mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa tulevaa.

Ohessa vielä fiiliksiä edellisestä inspiraation lähteeksi: http://making-of-aec-hackathon-helsinki.tumblr.com/aec-hackathon-helsinki-2015