Tilaa elämälle

Marika Latvala: FIAT käynnistyi, jippii!

24.09.15 / Latvala Marika

”Asuntorakentamisen kustannukset ovat nousseet. Asuminen Suomessa on kallista. Erilaiset säädökset ja määräykset nostavat kustannuksia.” Olet varmasti kuullut näistä jokaisen lausahduksen ja vähän vielä enemmänkin. Olet ehkä itsekin miettinyt, että jotain pitäisi tehdä, ja olet valmis jotain tekemäänkin tilanteen parantamiseksi. Hyvä! Niin mekin. Me RAKLIssa päätimme yhdessä ympäristöministeriön kanssa koota joukkomme ja lähteä hakemaan oppia muualta. Olimme kuulleet ja osittain nähneetkin mustaa valkoisella siitä, että Itävallassa, erityisesti Steiermarkin osavaltiossa Grazin alueella, asuinkerrostalon rakentaminen ja asuminen on edullisempaa kuin meillä. Päätimme ottaa tästä selvää tarkemmin, ja näin alkunsa sai Kustannuserot Itävallan ja Suomen asuinkerrostalokohteissa – FIAT –klinikka.

FIAT käynnistettiin pitkällisen harkinnan ja perusteellisen valmistelun jälkeen virallisesti kick-off –tilaisuudella Grazissa 16.-17.9.2015. Matkaan ei lähdetty heppoisin mielin vaan täynnä tarmoa, uteliaisuutta ja valmiuksia selvittää meille asetettu ongelma. Noihin päiviin mahtui paljon tutustumista toisiimme ja luottamuksen rakentamista sekä tutustumista maidemme rakennustapoihin, kustannuslaskentatapoihin ja säädöksiin. Näimme konkreettista rakentamista ja rakenneratkaisuja sekä esittelimme omia kohteitamme. Kuka olisi uskonut, että asiat voisivat olla niin samanlaisia, mutta kuitenkin niin erilaisia.

Steiermarkin osavaltio on Uudenmaan kokoinen ja siellä vallitsevat pääosin samanlaiset ilmasto-olosuhteet kuin meillä. Rakentamisen laatu on siellä sama tai jossain määrin jopa parempikin kuin meillä. Steiermarkissa tehdään yhä enemmän ja enemmän nollaenergiarakennuksia. Ontelolaattavälipohja ei ole heille kovin tuttu, vaan paikallarakentamista sen olla pitää. Asuntojen keskikoko on suurempi kuin meillä ja vasta nyt Grazissa on alettu rakentaa yksiöitä. Kerrosluku on keskimäärin 3-4 kerrosta, kun se Suomessa on 4-6 kerrosta. Asuntoja rakennetaan Itävallassa osittain edelleen niin, että asukas tuo itse mukanaan esimerkiksi keittiön ja kaikki komerot. Puurakentaminen ja puuelementtien valmistus on huomattavasti pidemmällä kuin Suomessa. Itävaltalaiset arvostavat isoja parvekkeita ja yhdessä näkemässämme kohteessa parvekkeelle olikin käynti jokaisesta sen varrella olevasta huoneesta. Yhteistiloja ja kellarikomeroita löytyy kuten meiltäkin. Autohallit ovat matalampia, vaikka autot eivät ole pienempiä. Autopaikoista ja esteettömyydestä tulee huolehtia, eikä ihan miten sattuu saa Itävallassakaan rakentaa. Talotekniset ratkaisut ovat jäljessä Suomessa toteutetuista. Ja niin edelleen, ja niin edelleen…

Tämän kaiken jälkeen voisin todeta, ja muutkin varmasti ovat samaa mieltä, että haasteita riittää, mutta tahtoa selvittää eroja on nyt molemmin puolin entistä enemmän. Sitoutumista lisää entisestään se, kun pääsi itse tutustumaan, katsomaan, kuulemaan, esittelemään ja keskustelemaan suoraan eri osapuolten kanssa. Pääsi jopa suomalaisille ”totutusti” kehumaan itseään ja rakentamisen hienoutta täällä. Mikä parasta, sähköpostituttu ei ole enää vieras ja tästä eteenpäin on entistä helpompi jatkaa kommunikointia etäyhteyskalustolla. Ja kuka tietää vaikka vielä joskus kasvotustenkin tavataan ja katsotaan tuloksia päät yhdessä. Ensiksi kuitenkin muutamme appelsiinit ja banaanit omenoiksi ja alamme kuoria.

Marika Latvala

Klinikkasivulle tästä