Tilaa elämälle

Tuomas Lesonen: Eurooppa heräsi kiinteistösijoitusten merkitykseen

20.02.15 /

Viime viikolla oli EREFin kokous, josta voisin tarjota terveisiä EU-tasolta. EREFin vieraaksi oli kutsuttu Euroopan Komissiosta Christian Svanfeldt, Directorate-General for Regional and Urban Policy, joka esitteli kaupunkeja koskevan EU:n toimintaohjelman keskeiset piirteet.

Christian Svanfeldt kertoi, että ensimmäisen kerran toimintaohjelma on ollut keskusteluissa jo vuonna 1997. Viime vuonna käynnistettiin viimeisin avoin kuuleminen, joka on saanut varsin hyvän vastaanoton sekä julkisella että yksityisellä puolella. Kuulemisen tarkoituksena on muun muassa tuoda fokus kaupunkeihin, joihin komission toiminnalla on suurin vaikutus, mutta välttää tekemästä lainsäädäntöä lainsäädännön vuoksi. Kuulemisen päätarkoituksena on koordinoida paremmin eri toimintoja ja ehdotuksia komission sisällä.

Svanfeldt totesi, että Euroopan komissio on huomannut yksityisten sijoitusten tärkeyden niin kaupunkialueiden kuin yksittäisten kiinteistöjenkin kunnostamisessa ja elvyttämisessä. EREF puolestaan muistutti Svanfeldtiä, että rahoitusmallien aloitteiden tekemisessä sujuva koordinointi komission sisällä on erittäin tärkeää. Toimivilla malleilla on varsin suuri merkitys kaupunkialueiden infra- ja kiinteistösijoituksiin. Svanfeldt puolestaan oli huomannut sijoitusten olevan avainroolissa edistämässä kaupunkialueiden menestystä.

Komission raportti EU:n toimintaohjelman keskeisistä piirteistä valmistuu huhtikuuhun mennessä. Avoin raportin tulosten esittelytilaisuus järjestetään 2.6.2015 Brysselissä. Tilaisuudessa keskeisimpien tulosten esittelyn lisäksi on tarkoitus keskustella innovatiivisista toimista kaupunkikehityksen osalta.

EREFin kokouksessa käsiteltiin myös seuraavan kiinteistöalan tapahtuman sisältöä. Edellinen 4.11.2014 järjestetty keskustelutilaisuus keskittyi esittelemään Euroopan päättäjille kiinteistöjen roolia yhteiskunnassa faktojen ja lukujen pohjalta. Tulevan tapahtuman olisi tarkoitus keskittyä tuomaan esiin käytännön esimerkkien avulla, miten kiinteistösijoituksilla tuotetaan talouskasvua ja lisätään työpaikkoja. Tapahtuman taustaksi INREV ja ULI ovat kehittelemässä yhteistä tutkimusta kyseisestä aiheesta. Kansainvälisen kauppakeskusyhdistyksen, ICSC:n, Iffat Memon puolestaan kertoi, että heillä on kehitteillä tutkimus siitä, kuinka kaupallinen sektori tuottaa osuutensa taloudelliseen kasvuun.

Lisätietoa:

European Real Estate Forum - EREF

EU:n politiikkojen kaupunkiulottuvuus - Kaupunkeja koskevan EU:n toimintaohjelman keskeiset piirteet

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä