Tilaa elämälle

Tuomas Lesonen: Eurooppalaisia yhteyksiä tiivistetään

11.12.15 /

Eurooppalaisten kiinteistöliiketoiminnan ammattilaisten verkosto European Real Estate Forum (EREF) on julkaissut uusia, maanosatasoisia kiinteistöalan tunnuslukuja, joilla kuvataan taloudellisia vaikutuksia. Alan investoinnit ja vaikuttavuus ovat vuodessa kasvaneet entisestään. Euroopan tasolla vuosittain puhutaan tällä hetkellä noin 250 miljardin euron panoksesta kiinteistöjen kehittämiseen ja 312 miljardin kokonaisvaikutuksesta.

Eurooppalaista kaupallisten, ammattimaisesti omistettujen kiinteistöjen omistajien verkostoa eli EREFiä on tiivistetty kohta kolmen vuoden ajan. RAKLIlla on jo Suomessa omat vahvat joukkonsa, ja nyt yhteyttä Eurooppaan halutaan myös syventää. Ensi vuonna starttaamme teemaverkoston kansainvälisestä kiinteistösijoittajien yhteistyöstä kiinnostuneille. Tavoitteena on muun muassa jakaa ja jalostaa tietoa eurooppalaisista markkinoista sekä kertoa tietenkin myös Suomen markkinoista EREFin suuntaan.

EREF perustettiin vuonna 2013 yhdistämään EU-maiden kiinteistöalan yhdistykset, jotta alan ääni eri EU-toimielimiin olisi yhtenäisempi ja voimakkaampi. Parhaillaan on tekeillä esimerkiksi tiivis katsaus rakennetusta ympäristöstä elinkaarinäkökulmasta. Kiinteistöalan merkitystä ei esimerkiksi poliittisissa piireissä täysin tunnetta ja tämän vuoksi vaikuttamista ja faktatietoa tarvitaan. RAKLI yhdessä jäseniensä kanssa on nostanut ymmärryksen lisäämisen yhdeksi tavoitteeksi uudessa strategiassaan.


Ammattimaisen kiinteistönomistuksen laajeneminen luo kasvua, kilpailukykyä ja hyvinvointia. Kansainvälistyminen ja kiinteistömarkkinan kehittyminen tätä kautta puolestaan tuovat Suomeen uusia investoreja ja alan palveluja. On tärkeää, että suomalaiset kiinteistönomistajat hallitsevat kansainväliset käytännöt ja periaatteet mahdollisimman hyvin, ja myös tämän eteen teemme käynnistyvässä teemaverkostossamme töitä.


Tuomas Lesonen
projekti-insinööri, Sijoittaminen ja rahoitus -toimikunnan sihteeri

Real Estate in the Real Economy 2015 –raportti
Lisätietoja mm. EU:n kaupunkeja koskevasta toimintaohjelmasta aikaisemmassa blogissani: Eurooppa heräsi kiinteistösijoitusten merkitykseen

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä