Tilaa elämälle

Tuomas Lesonen: Kiinteistöjen verokakku on korkea

05.11.14 /

Kiinteistöliiketoiminta on Suomessa varsin nuori ala, vasta noin 1990-luvun puolivälissä syntynyt. Tästä johtuen ala tuntuu olevan monelle vielä melko hahmoton, eikä sen toimintalogiikkaa ja merkitystä meidän jokaisen arjen kannalta tunneta tarpeeksi. Yksi alan toimintaympäristöön voimakkaasti vaikuttava asia on verotus, joka muodostaa merkittävän osan kiinteistöjen ylläpitokustannuksista.

Dosentti, KTT Timo Torkkel KPMG:ltä mainitsi RAKLIn Aamukahvi Annankadulla –tilaisuudessa, etteivät kiinteistöt eivät pysty muuttamaan kevyemmän verotuksen maihin, minkä vuoksi niitä on helppo verottaa. Tämä on kuitenkin lyhytnäköistä, koska kustannukset tulevat loppupeleissä asukkaan tai toimitilan vuokralaisen maksettaviksi, mikä ei lisää Suomen kilpailukykyä.

RAKLI päätti selvittää, mikä on totuus kiinteistöjen omistamisen verotuksesta. KTI Kiinteistötieto laati aiheesta raportin, josta käy ilmi muun muassa se, että kiinteistöihin kohdistuvien verojen määrä on jopa kaksinkertaistunut vuosina 2000-2013. Tällainen muutos tuntuu jo selvästi ylläpitokustannuksissa, joista jopa 29 prosenttia on veroja.

Tuntematta kiinteistösijoittamista tai –omistamista sen tarkemmin, ei niiden merkitystä toimintaympäristön tarjoajina ole välttämättä helppo ymmärtää. Kuinka monella olisi mahdollisuus huolehtia yrityksen tilojen muutostöistä jokapäiväisen työn lisäksi? Tai olisiko sinulla halua työpäiväsi aikana metsästää vuokra-asuntoosi huoltomiestä korjaamaan äkillistä vikaa?

Kiinteistönomistajien tarjoamiin toimistoihin, liike- ja toimitiloihin tai asuntoihin kohdistuvat verot siirtyvät loppukäyttäjien maksettaviksi. Ja näitä on paljon: itsestään selvän kiinteistöveron lisäksi maksettavaa kertyy muun muassa energia-, jäte- ja arvonlisäveroista. Kokonaiskuvaa esimerkiksi yksittäisen asukkaan maksamista veroista voi olla vaikea hahmottaa, mutta laskuharjoitus olisi mielestäni aiheellinen. KTI:n mukaan tuhannen euron vuokrasta 420 euroa on veroja.

On tärkeää tarkastella verotuksen kokonaispotin vaikutuksia, eikä tutkia esimerkiksi kiinteistöveron muutosten seurauksia muista ylläpitokustannuksista erillään. Kiinteistökaupoistakin maksetaan veroja, jotka osaltaan vaikuttavat kokonaisuuteen. Kiinteistöjen omistaminen on liiketoimintaa, jonka pitää olla pitkäjänteistä ja kannattavaa, jotta suomalaisen toimintaympäristön kehittämiseen ja ylläpitämiseen investoiminen olisi mahdollista.

Toivottavasti tämä on jatkossakin mahdollista, eikä kehitystä pysäytetä liian korkealla veromuurilla.

Lue lisää aiheesta Kiinteistön omistamisen verotus -raportista

Ota kantaa. Lähetä oma kommenttisi.

Nimi/nimimerkki:
Otsikko:
Kommentti:
 Lähetä