• fi
 • en
 • Kirjaudu

  Ohjeistus RAKLIn jäsenille koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon

  24.03.2020

  Rakennuslehdessä 17.3.2020 kirjoitetussa artikkelissa käsiteltiin koronaviruksen leviämistä ilmanvaihdon välityksellä. Samansuuntaista pohdintaa on esitetty myös eurooppalaisten LVI-järjestöjen liitto Rehvan julkaisemassa ohjeessa koronaviruksen torjunnasta. Koronaviruksen kulkeutumista ilmavirtauksen mukana ei ole voitu osoittaa ja ensisijaisesti koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana. RAKLI kehottaakin nyt kiinteistöjen ylläpitoa keskittymään toimenpiteisiin, joilla on vaikutusta koronaviruksen leviämisen estämisessä.

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan  koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Lisäksi THL toteaa, että koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa.  Koronavirukset tarttuvat hengitystie-eritteiden välityksellä joko ilman tai pintojen kautta. Tartunta on mahdollinen myös ulosteesta.

  Pisaratartunnassa pisarat leviävät 1-2 metriin asti. Tilojen käytössä tulisi siis varmistua, että 2 metrin etäisyys ihmisten välillä on mahdollista säilyttää. Toistaiseksi ei ole voitu osoittaa koronaviruksen kulkeutuvan pitkiä matkoja ilmavirtausten mukana. Nykyisen tiedon perusteella ilmanvaihtoa ei siis kannata tehostaa koronaviruksen torjunnan vuoksi vaan normaali säännöstenmukainen ilmanvaihto riittää varmistamaan tilojen puhtauden. Toisaalta ilmanvaihdon pienentäminen tilojen vähentyneen käytön takia saattaa olla terveysriski, johon kehotamme suhtautumaan varovaisuudella. Kokonaan tyhjäksi jääneissä rakennuksissa toki lämpötilojen alentaminen ja ilmanvaihdon pienentäminen on järkevää.

  Tiloissa, jotka ovat aktiivisessa käytössä, on nyt syytä kiinnittää erityistä huomiota kosketeltavien pintojen siivoukseen. Tällaisia pintoja ovat esimerkiksi portaiden ja liukuportaiden käsinojat, toimistotiloissa työpisteet, ovien kahvat sekä hissien ja valaistuksen kytkimet. Pintojen siivouksessa voidaan käyttää samoja aineita ja siivousmenetelmiä kuin normaalitilanteessakin käytetään. WC- ja pesutiloissa on varmistettava, että saatavilla on aina saippuaa ja käsipyyhkeitä. Tiloihin on hyvä tuoda lisäksi saataville käsidesinfiointiainetta. Ilmaa puhaltavat käsikuivaimet on syytä poistaa käytöstä.

  Lisätietoa infektioiden leviämisen estämisestä on saatavilla Hygienia sisätiloissa -ohjekorteista, jotka ovat nyt ilmaiseksi saatavilla Rakennustiedon verkkokaupassa: https://www.rakennustietokauppa.fi/

  RAKLI seuraa tilannetta ja päivittää ohjeistusta tarvittaessa.

  Lisätietoja:
  Juho Kess, 050 534 3955
  juho.kess@rakli.fi