Digitalisaation edistäminen
Ota yhteyttä!

Etusivu » Digitalisaation edistäminen
Raklissa teemme laaja-alaista työtä uudistumisen ja digitalisaation edistämiseksi. Seuraamme startup- ja kasvuyritysten kehitystä ja tiedotamme jäsenillemme uusista suomalaisista ja kansainvälisistä teknologioista ja innovaatioista. Olemme verkottuneet edelläkävijöiden, innovaattoreiden ja ekosysteemien kanssa Pohjoismaissa ja kansainvälisesti ja osallistumme aktiivisesti alan tapahtumiin. Viemme myös suomalaista osaamista ja tilannekuvaa kansainvälisille areenoille.
Rakentamisessa ja kiinteistösektorilla digitalisaatio on noussut keskeiseen rooliin. Digitaalinen murros ja vieläkin nopeampi tekoälyn tuoma muutos liitettynä tiedon vakiointiin, tietomalleihin perustuvaan tiedolla johtamiseen ja vihreään siirtymään, tarjoavat merkittävää kasvupotentiaalia organisaatioille. Edelläkävijöille ne vapauttavat työtä suuremman lisäarvon tuottamiseen ja tuottavuuteen sekä palvelukehitykseen, joissa on usein potentiaalia myös kansainvälisillä markkinoille. Samalla luodaan perustaa ja houkuttelevuutta Suomelle tärkeille investoinneille. Panostukset digitaaliseen rakentamiseen, kiinteistöalan ekosysteemiin ja osaamisen kasvattamiseen edesauttavat Suomea tavoitteessa olla rakennetun ympäristön palvelualusta uusille teknologisille ratkaisuille ja korkeatasoiselle osaamiselle.
Liity mukaamme uudistamaan alaa! Yhdessä voimme hyödyntää digitalisaation mahdollisuudet ja viedä alan kehitystä eteenpäin.
Tutustu Rakliin:
Alan vaikuttavin ammattimaisten kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö
Raklin jäsen:
Tule mukaan uudistuminen ja digitalisaatio -teemaverkostoon!
Rakli on mukana järjestämässä RecoTechiä, joka kokoaa rakennetun ympäristön uudistajat yhteen Slush-viikolla. Tapahtuma yhdistää teknologian, startupit, kestävän liiketoiminnan ja digimurroksen ja rakentaa samalla alalle uusia kasvun mahdollisuuksia.
Tapahtumassa ovat mukana kiinteistöomistajat, rakennuttajat, startupit, sijoittajat, innovaattorit ja tutkijat. RecoTech ei ole kuitenkaan pelkkä tapahtuma vaan se on myös liike, joka vie KIRA-alaa kohti vaikuttavampaa, kestävämpää ja digitaalisempaa tulevaisuutta.
Lisätietoa:
RecoTech tulee jälleen!
Sosiaalinen media:
RecoTech LinkedInissä
Kiinteistö- ja rakentamisalan digitaalisuuden edistämisen yksi kulmakiviä on tiedon harmonisoinnin eteen tehtävä työ, jossa Raklikin on mukana. Tiedon harmonisointi mahdollistaa tiedon yksikäsitteisen käsittelyn, ja on siten edellytys esimerkiksi tiedon koneluettavuudelle. Keskeisessä roolissa ovat standardoidut tietomallipohjaiset digitaaliset työnkulut, joiden avulla pystytään tehostamaan tiedolla johtamista ja prosessien optimointia. Tämän hetken haasteita alan tiedon hallinnassa ovat muun muassa tiedon laatu, tiedonhallinnan standardien suuri määrä ja päällekkäisyys sekä siitä seuraava käsityön määrä erilaisissa tiedonsiirroissa.
Kiinteistönomistajien ja rakennuttajien etu on, että tietoa on mahdollisimman monipuolisesti käytettävissä, ja että tieto siirtyy rakennetun ympäristön elinkaaren kaikissa vaiheissa. Hankkeen eri osapuolet ovat mukana viestinviejinä, jolloin viestikapulan ja informaatiosisällön on siirryttävä laadukkaana eteenpäin. Tällä tavoin voidaan yhteisesti kohdentaa panostuksia tiedon analysointiin, hyödyntämiseen ja prosessien kehittämiseen. Tämä tukee parempaa päätöksentekoa ja riskienhallintaa. Lisäksi laadukas ja eheä tieto mahdollistaa parempien palveluiden ja lisäarvon luomisen rakennetun ympäristön käyttäjille erityyppisten yhteensopivuus ongelmien ratkaisun sijaan.
Kiinteistö- ja rakentamisalan digimurros on nopeutumassa ja siirtymässä seuraavalle tasolle tekoälyn myötä. Erityisesti kolme tekoälyn kehityssuuntaa ovat ajankohtaisia vuonna 2025, ja tekoälyn nopean kehityksen myötä mahdollisesti vanhentuneita jo vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.
Ensinnäkin tekoälyagentit yleistyvät suunnittelun ja rakentamisen työnkulkujen automatisoinnissa. Nämä älykkäät avustajat voivat hoitaa esimerkiksi tiedonhakuja, dokumentointia ja yhteensovittamista, mikä vapauttaa asiantuntijoiden aikaa ja vähentää virheitä.
Toiseksi tekoäly mahdollistaa aivan uudenlaisen tavan käsitellä ja ymmärtää tietoa: graafipohjainen tiedonkäsittely, kuten tiedon vaatimusgraafit, tuovat rakenteisiin ja vaatimuksiin läpinäkyvyyttä ja koneellista ymmärrettävyyttä, mikä tukee parempaa suunnittelua ja laadunhallintaa.
Kolmanneksi organisaatiot ovat rakentaneet uusia tekoälyasiantuntijarooleja osaksi ydintoimintojaan kuten tekoälyvastaavia, kehittäjiä ja integroijia. Näin halutaan varmistaa, että tekoälyratkaisut eivät jää yksittäisiksi kokeiluiksi vaan kiinnittyvät pysyvästi toimintamalleihin.
Ne, jotka oppivat hyödyntämään tekoälyä etupainotteisesti, konkreettisesti ja oikea-aikaisesti, luovat rakennettuun ympäristöön enemmän arvoa vähemmällä riskillä.