• fi
 • en
 • Green homes: Ekologisella siivouksella säästät niin itseäsi, kotiasi kuin ympäristöäsi

  Niin arkisella asialla kuin siivoamisella on merkittävää vaikutusta ympäristöön. Jo siivousaineiden valmistus, kuljetus ja pakkaaminen kuluttavat omalta osaltaan energiaa. Siivousaineiden liiallinen tai vääränlainen käyttö saattaa kasvattaa huomaamatta kodin kemikaalikuormaa ja kuluttaa ympäristöä.

  Panostamalla ekologiseen siivoukseen ja tekemällä kestäviä siivousvalintoja ja tapoja säästät niin itseäsi, kotiasi kuin ympäristöäsi. Huomio kannattaa suunnata siivouksen rutiineihin ja säännöllisyyteen sekä oikeanlaisten siivoustuotteiden käyttöön ja valintaan.

  Säännöllisyys kannattaa

  Ekologisinta siivous on silloin, kun siivoat säännöllisesti läpi vuoden. Kun tahrat ja lika poistetaan heti, säästytään suursiivouksilta, vahvoilta kemikaalisilta siivousaineilta ja kodin pinnat säilyvät parempana. Lisäksi perussiisti ja puhdas koti pölyttömän sisäilman kanssa tekee asunnosta terveellisemmän paikan asua. Siivoamista voi esimerkiksi suunnitella etukäteen ja päättää milloin ja mitä siivoaa ja jakaa töitä eri päiville. Rutiinien ylläpito tekee siivouksesta helpompaa ja muodostuu kätevästi osaksi arkea.

  Valitse ekologiset puhdistusaineet ja panosta siivousvälineisiin

  Erikoisilla puhdistusaineilla tai monimutkaisilla siivouslaitteilla on turha täyttää kodin komeroita. Imurilla ja pitkäikäisillä mikrokuituliinoilla ja -mopeilla syntyy puhdasta jälkeä nopeasti ja yksinkertaisesti. Siivousvälineitä valittaessa kannattaa suosia laadukkaita ja kestäviä vaihtoehtoja, joita pystyy uudelleenkäyttämään sekä puhdistamaan ja huoltamaan.

  Yksinkertaisuus on myös valttia puhdistusaineita ostaessa ja niitä tulee käyttää maltillisesti, sillä usein pelkkä vesi riittää. Vältä voimakkaita, monivaikutteisia ja hajustettuja aineita arkisessa siivouksessa, jotka altistavat voimakkaille kemikaaleille. Lisäksi monet keittiöstä löytyvät ruokatarvikkeet sopivat siivokseen, esimerkiksi sitruunalla saadaan mikro puhtaaksi, sokeripalalla poistettua kattilan pohjaan palaneet ruokatahrat ja suolaan imeytettyä punaviinitahrat!

  Tavallisissa markettituotteissa kannattaa suosia puhdistus- ja pesuainetiivisteitä ja mahdollisuuksien mukaan valita täyttöpakkauksia tai vähän pakattuja tuotteita kierrätyskelpoisessa pakkauksessa. Mutta mitä puhdistusaineita tulisi käyttää mihinkin tarkoitukseen? Tutustu siivousaineiden valintaan Marttojen sivuilta! Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että emäksiset tuotteet irrottavat rasvaisen lian, happamat kalkki- ja ruostetahrat ja neutraalit sopivat yleiseen siivoamiseen.

  Kun merkillä on merkitystä

  Suosi pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin saaneita siivoustuotteita. Joutsenmerkittyjen tuotteiden on täytettävä tietyt kriteerit, jotka takaavat tuotteen olevan valmistettu ympäristön ja terveyden kannalta turvallisista raaka-aineista. Myös EU:n ympäristömerkki kertoo tuotteen ja palvelun olevan ympäristön kannalta parempi vaihtoehto, ja merkin vaatimukset perustuvat tuotteen koko elinkaaren aikana aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin. Merkki on käytössä kaikissa EU- ja ETA-maissa.

  Lähteet:
  Martat – Siivous
  Martat – Siivousaineiden valinta ja käyttö
  Martat – Kemikaalit kodinhoidossa
  Martat – Merkit apuna

  Green homes -vastuullisuustoiminnassa on mukana seitsemän ammattimaista vuokranantajaa. Toiminnassa sitoudutaan tarjoamaan ympäristöystävällistä vuokra-asumista, jossa vuokralainen saa säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Green homes -vuokranantajat ovat sitoutuneet siirtymän päästöttömään käytönaikaisen energiaan vuoteen 2030 mennessä sekä on mukana vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksessa. Green homes -koteja on yhteensä 25 000 ympäri Suomen. Lisätietoa >