• fi
 • en
 • Green homes: Vastuullista joulua – vinkit kestävämpään kuluttamiseen jouluaikaan

  Joulu kolkuttelee jo ovella ja se on tunnetusti kulutusjuhlan huipentuma. Kaupat ovat jo alkaneet täyttyä joulukoristeista, lahjatarvikkeista, kimmeltävistä valoista ja jouluherkuista. Vastuullisemman joulun toteuttaminen voi tuntua näitä katsellessa välillä haastavalta, mutta se onnistuu pienillä muutoksilla. Hyvän mielen joulun saa luotua erilaisilla kestävillä ja harkituilla valinnoilla, jotka tuovat iloa pitkäksi aikaa. Katso alhaalta vinkkilista ympäristöystävällisempään jouluun ja nauti juhlasta yhdessä läheistesi kanssa!

  Vinkkilista vastuullisempaan jouluun:

  1. Anna aineeton tai kierrätetty joululahja
   Suosi aineettomia joululahjoja! Voit ostaa esimerkiksi palveluita, kulttuuria ja elämyksiä tavaroiden sijaan tai lahjoittaa rahaa läheisesi puolesta hänen valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen. Myös kierrätetty tavara, joka on toimiva ja ehjä on oivallinen lahja. Suomalaisista 92 prosenttia ei koe harmistuvansa, jos saa kierrätetyn tavaran joululahjaksi. Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista löytyykin paljon hyväkuntoisia tavaroita, jotka odottavat uutta kotia.
  2. Suosi kotimaista ja kasviksia joulupöydässä – kohtuullisuutta unohtamatta
   Joulu on perinteisesti yltäkylläisyyden juhla ja herkuttelijoiden paratiisi, mutta pidä mielessä silti kohtuullisuus! Jouluruokien menekki kannattaa arvioida etukäteen ja ostaa vain tarpeellinen määrä. Ylijääneestä jouluruoasta voi loihtia monenlaisia herkkuja ja samalla minimoidaan ruokahävikki. Lisäksi lisäämällä kasviksia jouluaterioille pienennät ympäristökuormaa ja helpotat jouluähkyä. Kotimaisista jouluherkuista monet ovat myös sesongin mukaisia kasvisruokia, joten perinteisiä jouluruokia kannattaa suosia aterioilla.
  3. Panosta kierrätykseen jouluna
   Joulun aikana kertyy normaalia enemmän kierrätettävää, sillä nurkkiin kertyy erilaisia pakkauksia, lahjapapereita ja -naruja, käytettyjä kynttilöitä kuin kinkunrasvaakin. Lajittelemalla ja kierrättämällä jouluroskat oikein annat lahjan ympäristölle säästämällä sitä. Tutustu täältä jouluroskien oikeanlaiseen kierrättämiseen.
  4. Muista fiksu energiankäyttö ja säästä energiaa myös jouluna
   Monen jouluun kuuluu perinteiset jouluherkut, joulusauna ja jouluvalot, mutta ne voivat tehdä suuren piikin kodin sähkönkulutukseen. Joulusauna kannattaa esimerkiksi lämmittää maltillisesti ja koko porukalle kerralla. Jouluvalot kannattaa taas aina sammuttaa illalla ja ulkona olevat voi ajastaa loistamaan oikeaan aikaan. Uunia ei kannata lämmittää vain yhden ruokalajin takia, koska uuniin mahtuu monta laatikkoa kerralla ja voit valmistaa useammat jouluruoat samalla.

  Ihanaa, iloista ja vastuullista joulua!

  Lähteet:
  https://www.martat.fi/teemat/kodin-juhlat/joulu/ilmastoystavallinen-joulu/
  https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/ajankohtaista_nyt_kotona/vinkit_kestavampaan_jouluun

  Green homes -vastuullisuustoiminnassa on mukana seitsemän ammattimaista vuokranantajaa. Toiminnassa sitoudutaan tarjoamaan ympäristöystävällistä vuokra-asumista, jossa vuokralainen saa säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Green homes -vuokranantajat ovat sitoutuneet siirtymän päästöttömään käytönaikaisen energiaan vuoteen 2030 mennessä sekä on mukana vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksessa. Green homes -koteja on yhteensä 25 000 ympäri Suomen. Lisätietoa >