• fi
  • en
  • Korona-aika haastaa organisaatioita kulttuurinmuutokseen – uuteen työympäristöön sopeutumisessa on yhä suurempia eroja

    Koronapandemia muutti rajusti suomalaisten työympäristöjä, kun toimistoelämä vaihtui nopeasti etätöihin. Kaikissa yrityksissä etätyön mahdollistamaan työkulttuurin ja -tapojen muutokseen ei ole vielä lähdetty. Vastaavasti edelläkävijäorganisaatiot ovat kehittäneet työtapojaan jo vuosikymmenen ajan.

    RAKLI kutsui jäsenyritysten asiantuntijat pohtimaan koronapandemian vaikutuksia tietotyöhön ja työympäristöihin. Yritysten erilaiset valmiudet mukautua ja muuttaa työskentelytapoja poikkeuksellisina aikoina herättivät keskustelussa huolta. Koronapandemia on avannut uusia mahdollisuuksia tehdä töitä, mutta kaikki yritykset eivät ole valmiita muuttamaan työkulttuuria.

    ”Yrityksissä voidaan jopa ajatella, että tämä etätyöaika on välitila, josta aikanaan palataan toimistolle tekemään töitä kuten ennenkin. Etätyöt ja muuttuvat työympäristöt ovat kuitenkin tulevaisuutta ja se haastaa esimiehiä ja työyhteisöjä pohtimaan jatkuvasti uusia keinoja tehdä töitä ja rakentaa yrityskulttuuria”, CBRE Finlandin Kristiina Borg kertoo.

    Etumatkan uuteen työkulttuuriin ovat saaneet ne yritykset, jotka olivat kehittäneet kokonaisvaltaisesti työympäristöään jo ennen korona-aikaa.

    ”Yritysten välillä on paljon eroja siinä kuinka tuttuja erilaiset työkalut ovat ja minkä varaan työkulttuuria ja johtamista on rakennettu. Esimerkiksi meillä Rapalilla on tehty töitä aina hyvin joustavasti eri paikoista. Kun koronarajoitukset alkoivat, kahvikupin ääressä tapahtunut kuulumistenvaihto ja afterworkit siirtyivät luontevasti chatiin”, kertoo Maija Patjas Rapalilta.

    Panostukset spontaaneihin kohtaamisiin

    Yrityksissä sosiaalisen pääoman ja luottamuksen vaaliminen on entistä tärkeämpää, kun työntekijät eivät kohtaa kasvokkain. Yritysten tehtävänä on nyt ratkaista, millaisilla keinoilla vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen säilyy erilaisissa työympäristöissä.

    “Pitkä etätyöjakso havainnollistaa, että vanhat työtavat kaipaavat päivitystä. Digiloikan jälkeen seuraava askel on sosiaalisen työympäristön kehitysloikka. Yrityksillä on nyt hyvä hetki luoda käytäntöjä, jossa työntekijät voivat tavata toisiaan spontaanisti riippumatta siitä missä he fyysisesti ovat”, sanoo RAKLIn Toimitilat-toimialan johtaja Mikko Östring.

    RAKLIn jäsenistöstä löytyy rohkeutta kokeilla uusia ratkaisuja. Esimerkiksi Senaatti-kiinteistössä on koeponnistettu jo virtuaaliympäristöä, jossa innostava työympäristö ruokkii mielikuvitusta ja mahdollistaa työntekijöiden kohtaamisia tiimirajat ylittäen.

    ”Huomasimme, että työntekijöillämme oli herännyt kaipaus erityisesti sellaiseen fyysiseen, kolmiulotteiseen kohtaamispaikkaan, jossa voi törmätä kollegoihin ja ideoida vapaasti”, Heljä Franssila Senaatti-kiinteistöiltä kertoo.

    Lisätietoa
    Mikko Östring, RAKLI ry, +358 50 301 8933, mikko.ostring@rakli.fi
    Kristiina Borg, CBRE Finland Oy, kristiina.borg@cbre.com
    Maija Patjas, Rapal Oy, maija.patjas@rapal.com
    Heljä Franssila, Senaatti-kiinteistöt, helja.franssila@senaatti.fi