• fi
  • en
  • Onhan kiinteistöjen huoltosopimukset kunnossa?

    Lumimyräkät, kinokset, pakkaset ja jäiset kulkuväylät. Kiinteistön talvikunnossapito on joutunut tänä talvena testiin eri puolilla Suomea. Ongelmissa ollaan, jos kiinteistöhuollon velvoitteita ei ole sovittu tarkasti.

    Eilen aamulla putsattiin autoja lumikasojen alta ja huomenna liukastellaan vetisellä peilijäällä. Kuulostaako tutulta? Kiinteistöhuollon velvoitteet kannattaa olla selkeästi määritelty, jotta arki sujuu kelistä riippumatta.

    – Varsinkin, jos kiinteistönomistajalle kuuluvia velvoitteita halutaan siirtää huoltoyhtiölle, tulee kiinteistönhuoltosopimus laatia hyvin kattavasti. Sopimuksessa voidaan määritellä esimerkiksi kiinteistön ja sen edustan laatutaso liukkauden estämiseksi ja mihin aikaa hiekotus tulee aamulla hoitaa, huomauttaa kiinteistöjen käytöstä ja ylläpidosta vastaava projektipäällikkö Juho Kess.

    Lisäksi Kiinteistöpalvelualan yleiset sopimusehdot (KP YSE 2007) velvoittavat palveluntoimittajan ilmoittamaan tilaajalle viipymättä kiinteistöllä havaitsemansa viat ja puutteet, jotka saattavat aiheuttaa haittaa tai vahingonvaaran kiinteistölle tai henkilölle. Myös KiinteistöRYLlissä on määritetty laatutasoja myös talvikunnossapidolle ja lumitöille.

    Äkilliset lumipyryt ruuhkauttavat helposti huoltoyhtiöt. Varsinkin isoissa kaupungeissa kalusto ja työntekijät voivat olla kortilla kun lunta on tullut kerralla paljon. Kessin mukaan huoltoyhtiöiden kanssa kannattaa sopia, mitkä ovat turvallisuuden kannalta kiireisimmät toimenpiteet esimerkiksi lumipyryn jälkeen.

    – Jos sopimuksessa sovitaan lumi- ja jäätilanteen tarkkailusta, kannattaa sopimuksessa myös määritellä, mitä tarkkailu käytännössä tarkoittaa. Kuinka usein kiinteistöllä käydään tarkistamassa kattolumen ja jään tilanne ja mitä ympärivuorokautinen valvonta konkreettisesti tarkoittaa.

    Katot kuntoon

    Runsaan lumisateen jälkeen on hyvä tarkastella katolle kertyneen lumen ja jään määrää. Lumi ja jää voivat katolta pudotessaan aiheuttaa vaaratilanteita ja lumikuorma saattaa talven edetessä kasvaa liian painavaksi kattorakenteille. Lumen pudotus katolta tulee järjestään pudottajille ja ulkopuolisille turvallisella tavalla. Kattolumitöitä on tarkemmin ohjeistettu KH-kortissa KH 13-00507. Vesikaton turvalaitteet, kuten tikkaat, kattoportaat, turvakiskot ja lumiesteet on hyvä tarkistaa jo ennen lumien tuloa.

    – Katon turvavarusteet kannattaa pitää kunnossa, jotta lumenpudotuksessa ei tarvitse käyttää kalliita nostolaitteita. Lumenpudotuksessa pitää huolehtia myös oikeista työvälineistä ja työtavoista. Pahimmillaan lumityöt voivat vaurioittaa talon rakenteita, kuten katemateriaalia tai sulanapitokaapeleita, Kess ohjeistaa.