• fi
 • en
 • Työympäristöt-teemaverkostolla railakka vuosi

  RAKLIn työympäristöt-teemaverkostolla ollut yli 10 tilaisuutta, joista monet järjestettiin yhteistyössä FIFMA:n kanssa. Erityisen suosittuja olivat Workplace Benchmarkit, joissa päästiin tutustumaan eri organisaatioiden työympäristömuutoksiin sekä kuulemaan muutoksen kautta syntyneistä hyvistä käytänteistä. Viimeisimpänä tutustuttiin Keskon uuteen pääkonttoriin K-Kampukseen sekä Nokian kampustiloihin.

  Uusi upea K-Kampus tarjoaa työympäristön noin 2000 keskolaiselle. Tilat pitävät sisällään kaikkea mahdollista, mitä modernilta työympäristöltä voi odottaa. Mitään ei ole kuitenkaan liikaa, eikä turhaan. Koko henkilöstö oli muutosprojektissa vahvasti mukana suunnitteluvaiheesta lähtien, ja osallistaminen jatkuu edelleen, uusiin tiloihin muuton jälkeen jatkuvassa kehittämisessä. K-Kampuksella on käytössään muun muassa Yammer, jossa henkilöstö voi antaa palautetta tai esittää kysymyksiä koskien uutta työympäristöä ja sen pelisääntöjä. Jokaiseen kysymykseen ja kommenttiin luvataan vastata henkilökohtaisesti.

  Muutosprojektissa oli mukana myös työterveyshuollon ammattilaisia varmistamassa, että uusien työympäristöjen ergonomia ja akustiikkatasot tukevat fiksua työntekoa. Ainakin vierailijan näkökulmasta tässä on onnistuttu. Vaikka tilat ovat avarat, ei siellä tunnu lainkaan hälyiseltä ja työntekoon on tarjolla erilaisia työpisteitä sekä vyöhykkeitä vastaamaan kulloisenkin hetken tarvetta. Lisäksi kampukselta löytyy paljon käyttäjiä palvelevaa älytekniikkaa, muun muassa valaisimiin on integroituna olosuhdetiedonkerääjiä, hissien älytekniikka optimoi niiden kulkureittejä ja ilmoittaa, milloin on aika huollolle sekä wc-paperitelineet ilmoittavat, milloin paperi on vähissä. Teknologiaratkaisut ovat huolella mietittyjä ja valikoitu elinkaariajattelun perusteella; ei ole järkevää satsata sellaiseen tekniikkaan, joka on jo viiden vuoden päästä vanhentunutta. On mielenkiintoista kuulla tulevaisuudessa, millaista dataa kampuksesta on saatu ja miten sitä hyödynnetään käyttäjäkokemuksen parantamisessa!

  Moni organisaatio on panostanut hienoihin kuntoilulaitteisiin ja -välineisiin, mutta unohtanut sen olennaisimman; siinä missä kaikki muukin työpaikan kulttuurinmuutos vaatii aina muutosjohtamista, niin vaatii myös taukoliikunnan sisällyttäminen ihmisten työpäiviin. Keskolla tämä asia on huomioitu ja sen lisäksi, että kampukselta löytyy hienot tilat ja välineet taukojumpan pitämiseen, järjestetään henkilöstön innostamiseksi ohjattuja taukojumppia. Noin kuukausi sitten käyttöön otettu kampuksen ympärivuorokautinen aukiolo mahdollistaa kuntosalilla treenaamisen myös työpäivän ulkopuolella, mikä on mielestäni erinomainen etu kuntoilun ystävälle.

  Nokia on ollut pitkään työympäristöjohtamisen edelläkävijöitä. Viimeisimmässä kehitysloikassa uudistettiin Nokian Workplace Guide sekä Espoon Campus, jossa pääkonttori toimii esimerkkinä kansainvälisille saiteille. Pohjalla on tietoa työympäristöjen käytöstä vuosien varrelta, jonka pohjalta nykyiset tilat ovat mitoitettu tilan todellisten käyttäjien mukaan henkilöstön lukumäärän sijaan.

  Henkilöstölle on tarjolla paljon erilaisia palveluja, kuten Smartpost, pesulapalvelut, juna-aseman ja kampuksen väliä kulkeva robottibussi sekä erilaisia työn ulkopuolisia aktiviteetteja. Lisäksi kampuksella järjestetään erilaisia koulutuksia ja luentoja sekä muun muassa aivoviikkoja ja sporttipäiviä, joiden tarkoituksena on tukea henkilöstön hyvinvointia. Tilat ovat jaettu kerrosvyöhykkeisiin, joiden perusperiaatteena on; mitä ylemmäksi edetään, sitä hiljaisemmaksi työympäristö muuttuu. Henkilöstöllä on käytössään applikaatio, jonka avulla he voivat näppärästi varmistaa työpisteiden saatavuuden sekä varata neuvottelutiloja. Työpisteet varautuvat automaattisesti pöydissä olevien antureiden avulla, jotka tunnistavat, milloin käyttäjä istuu paikalle.

  On mielenkiintoista nähdä, mihin Nokian työympäristöt tulevaisuudessa vielä taipuvat. Tavoite on ainakin asetettu korkealle; tulevaisuudessa Nokia aikoo olla työympäristönä alansa johtavassa asemassa. Arvojen tunnistaminen on keskeisessä roolissa työympäristöjen kehittämisessä Nokiassa. Tavoitteena on luoda vahvempia yhteisöjä, joka houkuttelisi työntekijöitä saapumaan kampukselle, sekä herättäisi kiinnostuksen enemmän myös nuorissa osaajissa ja lisäisi työympäristön monimuotoisuutta ja poikkitieteellisyyttä.

  Työympäristöt-teemaverkoston tapahtumat 2019

  • 13.12. Voittavat konseptit työympäristöissä, liiketiloissa ja kampuskehittämisessä
  • 2.12. Workplace Benchmark @ Nokia HQ
  • 28.11. Workplace Benchmark @ K-Kampus
  • 8.-9.10. REWORK-Summit
  • 27.9. Coworking-tilojen mahdollisuudet kauppakeskuksissa
  • 17.9. Workplace Learning Afternoon @ Senaatti
  • 16.-18.9. Oppimis- ja työympäristöt opintomatka Lontoo (3L Education)
  • 28.8. Workplace Benchmark @ Elisa
  • 23.5. Suorituskyky ja hyvinvointi tietotyössä ja työympäristöissä @ Sofia Future Farm
  • 15.5. Case REDI Living Room & Kalasataman Horisontti
  • 24.4. Workplace Benchmark & Cowork with us @ Sofia Future Farm
  • 15.4. Workplace Benchmark @ Finnair
  • 28.3. Toimitilakysynnän ennakointi työympäristöissä -työpaja

  Vuonna 2020 vauhti jatkuu. Ilmoittaudu mukaan teemaverkostoon!