• fi
 • en
 • Kiinteistömarkkinan kansainvälistyminen haastaa toimintakulttuurin

  Sijoittajana toimineena kaikki sympatiani ovat niiden ammattilaisten puolella, jotka tälläkin hetkellä raatavat hiki hatussa saadakseen viimeiset transaktiot kasaan tämän viikon puolella, jotta perhesopu ei turhaa kärsisi pyhien aikaan, kun sähköposti pullottaa sopimusluonnosten viimeisten kommenttikierrosten jäljiltä.

  Tätä kirjoittaessa kiinteistömarkkinan transaktiovolyymi on tänä vuonna 5,6 mrd euroa (kiitos KTI:lle luvusta), mutta edellä mainitusta syystä luku kasvaa viikon loppua kohden. Peräti 45 % volyymistä päätyi ulkomaiselle ostajalle.

  Oman työurani aikana Suomen ammattimaisen kiinteistösijoitusmarkkinan koko on kasvanut reilusta 40 miljardista eurosta noin 70 miljardin euron tasolle (ks. KTI:n graafi alla aiheesta). Kansainvälisten sijoittajien tsunami selittää peräti puolet kasvusta.

  Se, mitä kiinteistösijoitusmarkkinan kansainvälistyminen erityisesti haastaa, on vakiintuneet toimintatavat ja käytännöt. Kansainvälisyyttä on onneksi harjoiteltu jo tovi, ja väittäisin, että alan toimijat pystyvät vastaamaan hyvin odotuksiin. Kehittämistä on sen sijaan esimerkiksi markkinatiedon julkisuuden saralla: Markkinaa tutkailevien potentiaalisten uusien sijoittajien keskuudessa usein hämmästystä herättää erityisesti transaktio- ja vuokrausdatan niukkuus.

  Kansainvälisyys on yksi RAKLIn viime viikolla hyväksytyn strategian keskeisiä toimintaperiaatteita, eli kansainvälisyys ja markkinan kansainvälistymiseen liittyvät tekijät tullaan jatkossa huomioimaan vahvemmin RAKLIn toiminnassa.

  Strategiaan kirjattuina tavoitteina on muun muassa markkinan läpinäkyvyyden parantaminen ja toiminnan kehittäminen. Kirjaus haastaa kaikki RAKLIn jäsenet toimimaan jatkossa esimerkkinä ja toimimaan avoimemmin. Suomen markkina on nyt kokoaan suurempi eurooppalaisten ja globaalien kiinteistösijoittajien kartalla. Yritetään yhdessä huolehtia, että olosuhteet pysyvät suotuisina jatkossakin. Avoimuutta saa toimimalla avoimemmin.

  Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!