• fi
 • en
 • Syyllistämisen sijaan nyt on etsittävä ratkaisuja

  Matkailu- ja ravintolapalveluita edustava MaRa on viimeisten viikkojen ajan hyökännyt vahvasti kiinteistöalan toimijoita kohtaan ja vaatinut merkittäviä vuokrien alennuksia ja vuokranmaksuvelvollisuuden poistamista julkisuudessa. Nyt myös MaRa on aloittanut mainostoimiston kanssa kampanjan kiinteistönomistajia vastaan.

  MaRa on keskustelusta unohtanut kuitenkin yhden keskeisen ja merkittävän asian: niin vuokranantajien kuin vuokralaisten taloudelliset tilanteet vaihtelevat paljon. On niin pieniä kahvilayrittäjiä kuin isoja vaateketjuja sekä tässä tilanteessa myyntiä lisääviä päivittäistavarakauppoja.

  Kuten muillakin toimijoilla, myös vuokranantajilla on velvoitteensa, jotka eivät jousta tällaisellakaan hetkellä. Vuokranantajat ovat usein myös työnantajia, jolloin heillä on vastuu työntekijöidensä työn jatkuvuudesta.

  Esimerkiksi osassa vuokrasopimuksia vuokra määräytyy liikevaihdon perusteella, jolloin vuokranantajat kantavat jo sitä kautta osan vuokralaisen liiketoiminnan riskeistä. Väitteet siitä, etteivät vuokranantajat tuntisi vastuutaan tai asia ei kiinnosta, ovat täysin pöyristyttäviä.

  Useat toimijat ovat lähteneet mukaan näihin talkoisiin ja pidentäneet esimerkiksi vuokrien maksuaikoja tai vapauttaneet ravintoloita vuokranmaksusta, kun korona on iskenyt liiketoimintaan. Esimerkiksi kauppakeskustoimija Citycon on satojen vuokralaisten kanssa löytänyt yksilöllisen ratkaisun tässä vaikeassa tilanteessa. Tällaisia esimerkkejä on RAKLIn jäsenistössä monia, kuten eläkeyhtiöt, jotka jo kantavat vastuuta kaikkien meidän eläkerahoista.

  Kaikille kiinteistönomistajille ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia samanlaisiin joustoihin. Yhtä lailla näissäkin yrityksissä keskustellaan yrityksen tulevaisuudesta ja siitä, millainen arki odottaa kriisin jälkeen. 

  Yhteiskuntavastuuta yli sektorien tarvitaan kriisin selättämiseksi. Nyt ei ole syyllistämisen vaan ratkaisujen aika.