• fi
 • en
 • Paremman rakennuttamisen puolesta – tilanteessa kuin tilanteessa

  Yhteiskuntamme on tällä hetkellä poikkeustilassa, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että rakennuttajat ja kiinteistönomistajat ovat ison kansallisvarallisuuden vartijoina. Myöskään tarve kehittää alaa ja pyrkiä parempaan eivät häviä, vaikka poikkeustilanne varmasti sysääkin ne monella taka-alalle. Pidetään siis yhdessä pyörät pyörimässä paremman rakennuttamisen puolesta, ja varmistetaan, ettei tämä kriisi lyö meitä kanveesiin!

  Yhdessä kohti uusia seikkailuja

  Rakennuttamisen yhteisten toimintatapojen kehittäminen lähtee tarpeesta. Se saa suuntansa sekä ideoita trendeistä, kuten digitaalisuudesta ja vähähiilisyydestä, mutta pääosin sillä on jo pitkään haluttu parantaa lopputuotteen laatua ja tehostaa prosesseja. Uusia työkaluja kehitetään koko ajan tätä tavoitetta palvelemaan.

  Kokonaisuutta varten tarvitaan RAKLIn kaltaisia toimijoita vetämään työpajoja ja tuomaan asioita yhdessä ratkottavaksi. Emme kuitenkaan pysty yksin toimintatapoja kehittämään, vaikka tietäisimmekin suunnat, trendit ja tarpeet. Työhön tarvitaan niitä, jotka rakennuttamista päivittäin tekevät sekä rakentajia, suunnittelijoita, konsultteja ja kaupunkien virkamiehiä. Lisäksi seikkailuun on mukava lähteä, kun kaikki ovat mukana, ja aina joku löytää perille, vaikka vähän eksyttäisiinkin.

  Mitä meillä nyt on meneillään

  Uusi vuosikymmen ei pyyhi vanhoja hyviä tekoja pois. Se korkeintaan korjaa epäonnistumisia ja parantaa onnistumisia. Siitä on ollut hyvä jatkaa:

  Lean-prosessit: Lean jyllää edelleen, ja tavoitteenamme on tuoda siihen mukaan suunnittelu- ja rakentamisvaiheiden prosessien lisäksi kaavoitus- ja rakennuslupavaihe sekä sivuta ylläpitoakin, jotta saamme koko ketjun kuntoon. Ohjeita rakennuttajille kaivataan esimerkiksi hankintaan ja hankkeen aikaisen työskentelyn ylläpitoon, ja tähän meillä on suunnitteilla Benchmark morning -kokonaisuus. Luvassa on siis vertaistukea ja kehitysehdotuksia, eikä pelkkää renkaiden potkimista. Lisäksi IPT3 ehti jo käynnistyä – perinteiset LCI-päivät siirrettiin poikkeustilan vuoksi ensi vuodelle.

  Rakennuttajapätevyydet: FISEn Rakennuttajan (RAP-/RAPS) pätevyyslautakunnan sihteerin tehtävät ovat siirtyneet RAKLIlle vuoden vaihteessa. Järjestämme tentin kahdesti vuodessa ja esittelemme esitarkastamamme pätevyyshakemukset lautakunnalle päätöksen tekoa varten 5-6 kertaa vuodessa. Avaamme myös rakennuttajiemme pyynnöstä keskustelun pätevyyksien kehittämisestä, ja varmistamme, että ne vastaavat tämän päivän tarpeisiin.

  Klinikat: Puurakentaminen-klinikkamme on saanut hyvän alun tarttumalla yhdessä osallistujien kanssa useisiin haasteisiin puurakentamisen edistämiseksi. Kiertotalouskriteerit haltuun -klinikkamme valmistui tuottaen alueellisia mahdollisuuksia, haasteita, reunaehtoja ja tavoitteita kaikkien sovellettavaksi. Juna ei jää kuitenkaan näille asemille, vaan matka jatkuu, ja syksylle meillä on suunnitteilla Raskaan liikenteen ajantasauspaikat ja Vähähiilinen rakennuttaminen.

  Sopimuslomakkeet ja malliasiakirjat: Allianssin sopimusehtojen ja siihen liittyvien muiden malliasiakirjojen valmistumisen osalta on jo valoa tunnelin päässä. Myös elinkaarimallien kehitystyö jatkuu, ja projektinjohtourakan osalta on malleja vielä putkessa, vaikka niitä on jo jonkin verran uloskin tullut. Urakkaohjelma valmistui viime vuonna, ja urakkarajaliitemallia viimeistellään kuumeisesti. Kannattaa seurata tiedottelua, ja lukea uudet materiaalit heti tuoreeltaan.

  Rakennusvalvontojen tulkinnat (Rava-Topten): Työ yhtenäisten tulkintojen eteen jatkuu edelleen. Olemme mukana rakennusvalvontojen yhteistyöryhmissä valvomassa rakennuttajien etua. Tätä työtä saa kannustaa olemalla aktiivinen haasteiden esiin tuonnissa.

  Vähähiilisyys: Rakennamme yhdessä jäsentemme kanssa vähähiilisyyden tiekarttaa rakennuttajien ja kiinteistönomistajien näkökulmasta. Tiekartta on osa isompaa kokonaisuutta ja se sovitetaan yhteen sopivilta osin myös Rakennusteollisuuden tekemän kartan kanssa. Valmistuessaan se antaa suuntaa rakennuttajien vähähiilisyystoimenpiteille.

  Digitaalisuus: Kehitystä rakennuttamisen digirintamallakin tapahtuu. Erityisesti nyt syntyy paljon ajatuksia siitä, miten asioita voitaisiin tehdä digitaalisesti, ja monet jo nyt meneillään olevat aihiot saavat uutta puhtia. Alalla kehitetään muun muassa yhteistä alustaa (Platform of Trust) tiedon virtauttamiseksi, rakennuslupien hakeminen tietomallilla kehittyy ja tuotetieto harmonisoituu. Osana Lean-kehitystä puhutaan paljon reaaliaikaisista tilannekuvista ja IPT3:n yksi keskeinen osa on tiedonhallinta.

  Vaikka työtä riittää näiden lisäksikin, uutta tekemistä otetaan aina vastaan. Siispä ota kuppi kahvia, rentoudu ja anna ajatusten lentää: Mitä muuta haluaisit tehdä tai tarvitset?