• fi
 • en
 • Vuokrat kriittinen lenkki taloudellisessa ketjussa

  Koronaviruskriisi vaikuttaa kiinteistönomistajiin monin eri tavoin, ja tulilinjalla ovat viime viikkoina olleet erityisesti liiketilojen omistajat. On luonnollista, että asiakkaiden kaikottua osalta vuokralaisista  liikevaihto ja samalla vuokranmaksukyky ovat heikentyneet.  

  Vuokrat ovat kriittinen lenkki taloudellisessa ketjussa, jonka muita lenkkejä ovat kiinteistönomistaja, tämän rahoittajat (tai omistajien vastuut, esim. eläkejärjestelmä) ja toisaalta kiinteistönomistajan palveluntarjoajat, kuten kiinteistönhuolto- tai siivousalan yritykset. Kun yksi lenkki puuttuu, katkeaa koko ketju. 

  Useat merkittävät kiinteistönomistajat ovat ilmaisseet julkisuudessa tulevansa vastaan vuokralaisia tarjoamalla maksuaikaa ja osalle vapaakuukausia, jotta nämä pääsisivät kriisin yli. Jotkut vuokralaisista ovat olleet omatoimisempia, ja esimerkiksi Adidas ilmoitti jo maaliskuun alkupuolella luopuvansa yksipuolisesti vuokrien maksusta. Tämä kuitenkin ehti herättää sen verran julkista paheksuntaa, että yritys palasi sopimuksia kunnioittavalle tielle maaliskuun lopussa, pahoittelujen kera. Adidaksen myynti 2018 oli yli 20 miljardia euroa. On hyvä kysymys, miksi esimerkiksi suomalaisten piensijoittajien omistaman erikoissijoitusrahaston tai suomalaisten eläkkeistä vastaavan eläkevakuutusyhtiön pitäisi rahoittaa kansainvälisen urheiluvälinejätin toimintaa. 

  Kiinteistönomistajien myöntämät maksujärjestelyt auttavat osaltaan vuokralaisyrityksiä selviämään pahimman kriisin yli, mutta ne eivät yksinään riitä – eikä kaikilla vuokranantajille joustoihin ole mahdollisuuksia.

  Valtiovalta on luvannut tulla apuun, mutta suora tuki vuokrien ja kiinteiden kustannusten maksuun olisi paikallaan. Norjassa tällainen malli on menossa Stortingetin käsittelyyn. Mallissa vuokralaiselle, jonka liiketoiminta on määrätty suljettavaksi, korvataan 90 % kiinteistä kustannuksista suhteessa liikevaihdon alenemaan, jopa kolmeen miljoonaan euroon asti per yritys. Ruotsissa taas valtio kompensoi vuokranantajalle puolet tämän myöntämästä vuokranalennuksesta (max. 25 % vuokrasta) takautuvasti. 

  Parin viime vuoden ajan muutaman kauppakeskuksen haasteet ovat saaneet runsaasti palstatilaa. Kriisin myötä haasteet ovat kasvaneet ja nyt kaikki ovat vaikeuksissa, niin kauppakeskukset, niiden vuokralaiset ja osin omissa kiinteistöissä toimivat tavaratalotkin, josta Stockmannin velkasaneeraus on tuorein esimerkki. Kaikki kivet on käännettävä, jotta tästä kriisistä päästään yli.