• fi
  • en
  • Energia, energia ja energia – missä mennään energiatehokkuudessa?

    Perinteinen Energiatehokkuuspäivä oli ajankohtaisempi kuin koskaan ennen. Iltapäivä aloitettiin EU-säädösten parissa. Energiaviraston ja ympäristöministeriön puheenvuoroissa suomalaiset toimijat saivat kiitosta direktiivien asettamien tavoitteiden ylittämisestä viime kaudella. Myös nykyisen kauden tavoitteiden kanssa ala on hyvässä vauhdissa. Toimialakiinteistöden osalta tällä hetkellä voimassa olevaa säästöä on 308 GWh/a, se on 99 prosenttia vuoden 2025 tavoitteesta. Vuokra-asuntojen puolella energiasäästöä on nyt 200 GWh/a. Kauden tavoitteesta on saavutettu 81 prosenttia.

    ”Tämä todistaa vapaaehtoisten energiatehokkuussopimusten voiman. Olemme Raklissa olleet mukana kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksen alkumetreiltä lähtien ja on hieno nähdä, kuinka ammattimaisten kiinteistönomistajien sitoutuminen pitkäjänteiseen toimintaan tuottaa juuri tällaisella hetkelle hedelmää”, Aija Tasa Raklista sanoo.

    Rakli on kiinteistöalan edustajana mukana myös seuraavan sopimuskauden suunnittelussa.

    Sähköpulasta ja kulutusjoustosta puhuttaessa jo toteutetut ja suunnitellut toimet näyttävät tällä hetkellä oikein lupaavilta. Eri alojen organisaatiot ovat käyneet entistä tarkemmin läpi omaa sähkönkäyttöään ja etsineet säästökohteita ja kulutusjouston mahdollisuuksia nurkka nurkalta. Käsillä oleva energiakriisi on selkeästi nopeuttanut kulutusjouston käyttöönottoa.

    Tästä kehityksestä hyvänä esimerkkinä on Raklin jäsenistöstä lähtenyt ajatus kiinteistönomistajien mahdollisuudesta yhteiseen kulutusjoustoon. Idea vietiin Fingridin päässä nopeasti käytäntöön ja perustettiin Sähköjärjestelmän tuki -menettely. Tukimenettelyyn ovat lämpimästi tervetulleita kiinteistönomistajat, joilla on mahdollisuus joustaa lyhytaikaisesti ja lyhyellä varoitusajalla vähintään megawatin teho kiinteistökannassaan.

    Jäsensivut:
    Mitä huomioida, kun viestit sähkökatkoksista asukkaille